Koreański Bibimbab

oryginalny, niezwykły, pikantny, jasny i pyszny! Koreański Bibimbab to tradycyjne danie kuchni koreańskiej, to ryż podawany z warzywami, grzybami, jajkiem i mięsem. Możesz robić różne odmiany tego dania w zależności od swoich preferencji.
Pirko RitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 21 % 7 g
tłuszcze 18 % 6 g
węglowodany 61 % 20 g
156 kcal
IG: 25 / 60 / 15

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić Koreański bibimbab? Przygotuj jedzenie. Natychmiast usmaż nasiona sezamu na suchej patelni, aby później dodać je do składników, a także posiekaj czosnek i posiekaj cebulę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź Okrągły, nie gotowany na parze ryż, włóż go do garnka i spłucz 2-3 razy. Następnie ponownie wlej wodę do ryżu i pozostaw do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie spuść wodę, wlej świeżą w stosunku 1: 1 i gotuj ryż z zamkniętą pokrywką. Gdy woda się zagotuje, obniż temperaturę do minimum i gotuj ryż przez 20 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i doprowadź ryż do całkowitego ugotowania, pozostawiając go pod przykryciem na kolejne 10 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój wołowinę w cienkie paski o szerokości 1 cm wymieszaj wołowinę z czosnkiem, zieloną cebulą, czarnym pieprzem, sosem sojowym (0,5 łyżki), miodem i olejem sezamowym (1 łyżka). Marynuj mięso przez 30 minut. Następnie smaż na patelni przez 5 minut w wysokiej temperaturze.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przygotuj warzywa na bibimbab. Pokrój marchewki w cienkie paski o długości około 5 cm, najlepiej w tym przypadku użyć suwaka ze specjalną dyszą do cienkiego cięcia. Ale możesz pracować z nożem. Sól marchewki i smaż na patelni na wysokim ogniu przez 2-3 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Opłucz szpinak. W osobnym rondlu zagotuj wodę, Posol ją, a następnie blanszuj szpinak przez 30-40 sekund. Następnie opłucz go w zimnej wodzie, lekko wyciśnij, aby pozbyć się niepotrzebnej wody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój szpinak w paski lub średnie kawałki. Następnie wymieszaj z posiekaną cebulą i czosnkiem (po 0,5 łyżeczki), odrobiną oleju sezamowego, solą i pieprzem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pokrój cukinię w cienkie paski, nie używając rdzenia cukinii z nasionami. Marynuj przez 15 minut, posypując słomki solą.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie odcedź powstały płyn, dodaj posiekaną cebulę (0,5 łyżki) i posiekany czosnek (0,25 łyżeczki), olej sezamowy. Podsmaż cukinię na patelni przez kilka minut na średnim ogniu.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój ogórek, podobnie jak wszystkie warzywa w paski.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zrób to samo, co zrobiłeś z cukinią. Jedyną rzeczą jest to, że ogórek nie musi być smażony.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Delikatnie umyj i osusz Grzyby. Cienko pokrój shiiatke na talerze. Lekko usmaż je na oleju roślinnym. Pod koniec smażenia dodaj trochę sosu sojowego.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posiekaj liście sałaty nie grubo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Usmaż dwie jajecznice.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Włóż porcję ryżu do każdej miski. Wokół ryżu ułóż pozostałe składniki w stosach (warzywa i mięso).

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Umieść jajecznicę na środku.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Dopraw bibimbab koreańskim chili pastą Gochujang. Posyp naczynie sezamem.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Przed rozpoczęciem posiłku każdy gość dobrze miesza wszystkie składniki w misce. Bibimbap można również ozdobić paskami nori (opcjonalnie). Smacznego!

jak jeść bibimbab? To danie nie jest zwyczajowo spożywane osobno, jak robi to wielu obcokrajowców. Sama nazwa potrawy mówi o tym, ponieważ przetłumaczone z koreańskiego Bibim oznacza mieszanie, a bap – ryż. Sam proces mieszania odbywa się przy stole tuż przed posiłkiem.

w rzeczywistości w Korei do przygotowania bibimbapu można użyć różnych składników. Zależy to od obszaru, w którym się przygotowuje i co tam rośnie. W Domu Koreańskie gospodynie domowe często robią Bibimbap, używając dodatków pozostałych po poprzednich potrawach. Jest to bardzo wygodne i praktyczne. Tak więc samo danie składa się z ryżu, jajka i kilku rodzajów przekąsek. Dlatego jeśli gotujesz Bibimbap, możesz bezpiecznie użyć na przykład nie 7 przekąsek, ale 3-4. To już wystarczy. Ale im więcej przekąsek, tym danie będzie bardziej zróżnicowane i bogate w smak.

poczuj smak każdego składnika tego dania i harmonię wszystkich składników razem!

dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Shiitake - 34   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Suszone całe nasiona sezamu - 563   kcal/100g
  • Nasiona sezamu łuskane - 582   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Olej sezamowy - 899   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy