skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić Koreański bibimbab? Przygotuj jedzenie. Natychmiast usmaż nasiona sezamu na suchej patelni, aby później dodać je do składników, a także posiekaj czosnek i posiekaj cebulę.
Krok 2:
Weź Okrągły, nie gotowany na parze ryż, włóż go do garnka i spłucz 2-3 razy. Następnie ponownie wlej wodę do ryżu i pozostaw do namoczenia na 30 minut. Po tym czasie spuść wodę, wlej świeżą w stosunku 1: 1 i gotuj ryż z zamkniętą pokrywką. Gdy woda się zagotuje, obniż temperaturę do minimum i gotuj ryż przez 20 minut. Następnie wyłącz ogrzewanie i doprowadź ryż do całkowitego ugotowania, pozostawiając go pod przykryciem na kolejne 10 minut.
Krok 3:
Pokrój wołowinę w cienkie paski o szerokości 1 cm wymieszaj wołowinę z czosnkiem, zieloną cebulą, czarnym pieprzem, sosem sojowym (0,5 łyżki), miodem i olejem sezamowym (1 łyżka). Marynuj mięso przez 30 minut. Następnie smaż na patelni przez 5 minut w wysokiej temperaturze.
Krok 4:
Przygotuj warzywa na bibimbab. Pokrój marchewki w cienkie paski o długości około 5 cm, najlepiej w tym przypadku użyć suwaka ze specjalną dyszą do cienkiego cięcia. Ale możesz pracować z nożem. Sól marchewki i smaż na patelni na wysokim ogniu przez 2-3 minuty.
Krok 5:
Opłucz szpinak. W osobnym rondlu zagotuj wodę, Posol ją, a następnie blanszuj szpinak przez 30-40 sekund. Następnie opłucz go w zimnej wodzie, lekko wyciśnij, aby pozbyć się niepotrzebnej wody.
Krok 6:
Pokrój szpinak w paski lub średnie kawałki. Następnie wymieszaj z posiekaną cebulą i czosnkiem (po 0,5 łyżeczki), odrobiną oleju sezamowego, solą i pieprzem.
Krok 7:
Pokrój cukinię w cienkie paski, nie używając rdzenia cukinii z nasionami. Marynuj przez 15 minut, posypując słomki solą.
Krok 8:
Następnie odcedź powstały płyn, dodaj posiekaną cebulę (0,5 łyżki) i posiekany czosnek (0,25 łyżeczki), olej sezamowy. Podsmaż cukinię na patelni przez kilka minut na średnim ogniu.
Krok 9:
Pokrój ogórek, podobnie jak wszystkie warzywa w paski.
Krok 10:
Zrób to samo, co zrobiłeś z cukinią. Jedyną rzeczą jest to, że ogórek nie musi być smażony.
Krok 11:
Delikatnie umyj i osusz Grzyby. Cienko pokrój shiiatke na talerze. Lekko usmaż je na oleju roślinnym. Pod koniec smażenia dodaj trochę sosu sojowego.
Krok 12:
Posiekaj liście sałaty nie grubo.
Krok 13:
Usmaż dwie jajecznice.
Krok 14:
Włóż porcję ryżu do każdej miski. Wokół ryżu ułóż pozostałe składniki w stosach (warzywa i mięso).
Krok 15:
Umieść jajecznicę na środku.
Krok 16:
Dopraw bibimbab koreańskim chili pastą Gochujang. Posyp naczynie sezamem.
Krok 17:
Przed rozpoczęciem posiłku każdy gość dobrze miesza wszystkie składniki w misce. Bibimbap można również ozdobić paskami nori (opcjonalnie). Smacznego!
jak jeść bibimbab? To danie nie jest zwyczajowo spożywane osobno, jak robi to wielu obcokrajowców. Sama nazwa potrawy mówi o tym, ponieważ przetłumaczone z koreańskiego Bibim oznacza mieszanie, a bap – ryż. Sam proces mieszania odbywa się przy stole tuż przed posiłkiem.
w rzeczywistości w Korei do przygotowania bibimbapu można użyć różnych składników. Zależy to od obszaru, w którym się przygotowuje i co tam rośnie. W Domu Koreańskie gospodynie domowe często robią Bibimbap, używając dodatków pozostałych po poprzednich potrawach. Jest to bardzo wygodne i praktyczne. Tak więc samo danie składa się z ryżu, jajka i kilku rodzajów przekąsek. Dlatego jeśli gotujesz Bibimbap, możesz bezpiecznie użyć na przykład nie 7 przekąsek, ale 3-4. To już wystarczy. Ale im więcej przekąsek, tym danie będzie bardziej zróżnicowane i bogate w smak.
poczuj smak każdego składnika tego dania i harmonię wszystkich składników razem!
dodając sos sojowy do potrawy, warto wziąć pod uwagę, że ma dość słony smak. Zmniejsz całkowitą ilość soli, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Shiitake - 34 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sos sojowy - 51 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Nori - 3 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Olej sezamowy - 899 kcal/100g
- Okrągły ryż - 330 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g