Sałatka z marynowanymi grzybami i kurczakiem

w pośpiechu, bez problemów, satysfakcjonujące i domowe pyszne! Sałatka z marynowanymi grzybami i kurczakiem pasuje na każdą okazję. Urozmaici Twoje codzienne menu i ozdobi świąteczny stół. Produkty użyte w przepisie są niedrogie, niedrogie. Proces gotowania jest bardzo prosty. Smak przyjemny, orzeźwiający!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 7 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 23 % 5 g
128 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 25 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z grzybami miodowymi i kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Ugotuj filet z kurczaka i ziemniaki z wyprzedzeniem. Dokładnie umyj jaja kurze, a następnie ugotuj na twardo i zalej zimną wodą. Wszystkie potrawy muszą być schłodzone, ponieważ sałatka przygotowana z ciepłych potraw szybko się zepsuje.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój schłodzonego gotowanego kurczaka w średniej wielkości kostkę. Filety nie można pokroić, ale rozłożyć widelcem na włókna.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzone jajka, obierz i pokrój w drobną kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj ogórek, osusz go z nadmiaru wilgoci papierową serwetką. Obierz skórkę za pomocą obieraczki do warzyw i pokrój w kostkę. Jeśli skórka ogórka nie jest uszkodzona, nie jest szorstka ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij grzyby miodowe ze słoika na durszlak, aby szkło płyn. Pokrój duże grzyby na 2-3 części, pozostaw małe w całości.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj koperek, osusz go ręcznikami papierowymi i posiekaj nożem. drobno posiekaj cebulę. Połącz pokrojone składniki we wspólnej salaterce.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Sól, pieprz według własnych upodobań, dodaj majonez. Majonez robię sam w blenderze. Możesz użyć mieszanki majonezu i śmietany.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ustaw pierścień do gotowania na płaskim talerzu. Włóż sałatkę do pierścienia, ubij łyżką. Sałatkę można po prostu wymieszać i podać w salaterce, ale w pierścieniu do gotowania będzie wyglądać bardziej elegancko.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Schłodzić gotową sałatkę z marynowanymi grzybami i kurczakiem przez godzinę w lodówce i podawać. Udekoruj go według własnych upodobań. Użyłam kędzierzawej pietruszki i grzybów miodowych. Sałatka nadaje się na codzienny stół i świąteczny.

sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Grzyby miodowe - 20   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy