skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z grzybami miodowymi i kurczakiem? Przygotuj niezbędne składniki. Ugotuj filet z kurczaka i ziemniaki z wyprzedzeniem. Dokładnie umyj jaja kurze, a następnie ugotuj na twardo i zalej zimną wodą. Wszystkie potrawy muszą być schłodzone, ponieważ sałatka przygotowana z ciepłych potraw szybko się zepsuje.
Krok 2:
Pokrój schłodzonego gotowanego kurczaka w średniej wielkości kostkę. Filety nie można pokroić, ale rozłożyć widelcem na włókna.
Krok 3:
Schłodzone jajka, obierz i pokrój w drobną kostkę.
Krok 4:
Umyj ogórek, osusz go z nadmiaru wilgoci papierową serwetką. Obierz skórkę za pomocą obieraczki do warzyw i pokrój w kostkę. Jeśli skórka ogórka nie jest uszkodzona, nie jest szorstka ani gorzka, nie trzeba jej ciąć.
Krok 5:
Ugotowane ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Krok 6:
Wyjmij grzyby miodowe ze słoika na durszlak, aby szkło płyn. Pokrój duże grzyby na 2-3 części, pozostaw małe w całości.
Krok 7:
Umyj koperek, osusz go ręcznikami papierowymi i posiekaj nożem. drobno posiekaj cebulę. Połącz pokrojone składniki we wspólnej salaterce.
Krok 8:
Sól, pieprz według własnych upodobań, dodaj majonez. Majonez robię sam w blenderze. Możesz użyć mieszanki majonezu i śmietany.
Krok 9:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 10:
Ustaw pierścień do gotowania na płaskim talerzu. Włóż sałatkę do pierścienia, ubij łyżką. Sałatkę można po prostu wymieszać i podać w salaterce, ale w pierścieniu do gotowania będzie wyglądać bardziej elegancko.
Krok 11:
Schłodzić gotową sałatkę z marynowanymi grzybami i kurczakiem przez godzinę w lodówce i podawać. Udekoruj go według własnych upodobań. Użyłam kędzierzawej pietruszki i grzybów miodowych. Sałatka nadaje się na codzienny stół i świąteczny.
sałatka będzie wyglądać ładnie i schludnie, jeśli wszystkie składniki zostaną pokrojone na kawałki o tym samym rozmiarze i kształcie (np.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Grzyby miodowe - 20 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g