Klasyczny vinaigrette bez groszku

Jedna z najpopularniejszych bezmięsnych sałatek kuchni rosyjskiej. Klasyczna wersja jest przygotowywana tylko z gotowanych warzyw i ogórków, bez groszku i kapusty. Doprawiony aromatycznym, pachnącym olejem słonecznikowym, z kawałkiem świeżego chleba żytniego-ten winegret będzie głównym daniem twojego lunchu!
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 33 % 6 g
węglowodany 56 % 10 g
93 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj potrawy do zrobienia winegret. Warzywa należy wcześniej ugotować i ostudzić. Lepiej jest przyjmować ogórki solone niż marynowane. Moja cebula jest fioletowa - jest słodka i lepiej smakuje na winegret. Olej słonecznikowy nierafinowany.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obrane ziemniaki pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obrane marchewki pokrój w kostkę tego samego rozmiaru co ziemniaki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Buraki należy również obrać i pokroić. Identyczne kostki są kluczem do pięknego winegret.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kroimy ogórki, podobnie jak inne warzywa, w kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój cebulę tak drobno, jak to możliwe.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Złóż wszystkie składniki do dużej miski. Dodaj sól. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw winegret olejem tuż przed podaniem, sałatki z dressingiem szybciej się psują.

vinaigrette okazał się pyszny i aromatyczny pomimo braku kiszonej kapusty. Zwykle gotuję z nią i prawie zawsze bez zielonego groszku. Czasami dodaję jabłko, idealnie, jeśli to Antonovka. Wersja winegret zaproponowana w tym przepisie jest bardzo podobna do tego winegret z sowieckiej przeszłości, który podawano w każdej jadalni.
aby vinaigrette był smaczny, musisz odpowiednio ugotować dla niego warzywa. Gotuj ziemniaki i marchewki oddzielnie od buraków, potrzebują mniej czasu na gotowanie.
warzywa należy dobrze spłukać i szczotkować pod bieżącą wodą. Nie usuwaj skórki, gotuj z nią, aby w warzywach pozostało więcej witamin.
owoce wybierz mniej więcej taką samą wielkość, aby gotowały się w tym samym czasie.
gotuj ziemniaki i marchewki przez około 30 minut, buraki przez około półtorej godziny. Podczas gotowania zawsze dodaję łyżkę cukru, co poprawia smak buraków. Gotowe warzywa łatwo zsuwają się z ostrza noża, jeśli zostaną przebite do środka.
pamiętaj, aby schłodzić warzywa przed cięciem, sałatki z ciepłych potraw szybko się psują. Nie przechowuj długo przyprawionego winegret, lepiej dodać olej tuż przed podaniem.
istnieje ciekawy sposób na uniknięcie barwienia warzyw z buraków w winegret. Aby to zrobić, wymieszaj wszystkie warzywa z wyjątkiem buraków z olejem. I dopiero wtedy włóż buraki. Winegret pozostanie wielokolorowy, a nie bordowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pikle - 11   kcal/100g

Podobne przepisy