skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z porem i kwaśną śmietaną? Przygotuj jedzenie. Jajka ugotować na twardo (9-10 minut), a następnie schłodzić w zimnej wodzie, aby ułatwić obieranie. Do sosu sałatkowego biorę śmietanę (mam 20% tłuszczu, możesz mniej), ale możesz wziąć majonez lub mieszankę majonezu i śmietany. Sok z cytryny jest opcjonalny, podobnie jak czarny mielony pieprz.
Krok 2:
Dokładnie spłucz białą część porów z gruzu i piasku, wyginając długie łodygi (jeśli masz czas, możesz namoczyć cebulę przez kilka minut w zimnej wodzie). Jeśli cebula nie jest zbyt młoda, sparz ją wrzącą wodą i natychmiast zalej lodowatą wodą. Odetnij podstawę cebuli z korzeniami i pokrój w pierścienie. Ułóż posiekaną cebulę w wybranym naczyniu do sałatek.
Krok 3:
Obierz ugotowane i schłodzone jajka. Pokrój jajka w drobną kostkę. Dodaj je do miski z posiekaną cebulą.
Krok 4:
Opłucz świeże koperek pod bieżącą zimną wodą i strząśnij nadmiar płynu. Pokrój koperek i włóż do sałatki.
Krok 5:
Dodaj śmietanę, sól i sok z cytryny i czarny pieprz do sałatki. Wymieszaj sałatkę.
Krok 6:
Gotowa sałatka z pora z jajkami może być podawana do stołu. Taka sałatka rozjaśni każdy obiad jako jasne i zdrowe danie. Dobrze jest podać taką sałatkę do dań ziemniaczanych. Smacznego!
pory w dzisiejszych czasach, gdy stały się dostępne, są częstym gościem na stołach wielu rodzin. W przeciwieństwie do cebuli, pory mają delikatniejszy łagodny smak, a korzyści pozostają z nim na równi. Pory zawierają wiele witamin i składników odżywczych (A, E, C, witaminy z grupy B itp.), zawierają związki siarki, które zatrzymują procesy zapalne, przeciwutleniacze. Ponadto pory praktycznie nie zawierają kalorii i tłuszczu, co pozwala na stosowanie go w żywności przy minimalnym uszkodzeniu sylwetki.
pora można gotować różne potrawy-piec, dodawać do zup, robić sałatki. Sałatka, którą oferuję, jest bardzo lekka, oczywiście dzieci mogą jej nie lubić, ale dorośli, zwłaszcza mężczyźni, nie odmówią takiej sałatki. Ponadto taka wiosenna jasna sałatka będzie doskonałym rozwiązaniem w okresie dużej liczby gotowanych jajek (na Wielkanoc).
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Pory - 33 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g