zupa z brokułami i kurczakiem

Oryginalny, zdrowy, piękny i apetyczny! Zupa z brokułami i kurczakiem to wersja zupy z kurczaka, w której zwykła biała kapusta jest zastępowana brokułami. Zupa z tego zamiennika korzysta tylko ze smaku i wyglądu dzięki jasnozielonym kwiatostanom.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 32 % 7 g
węglowodany 32 % 7 g
110 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z brokułami i kurczakiem? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Możesz użyć dowolnych części kurczaka: UD, filetów, podudzi, skrzydeł. Najważniejsze jest to, że ptak ma wystarczającą ilość mięsa i kości na bogaty bulion. Jeśli mięso zostało zamrożone, najpierw rozmrozić, przenosząc je z zamrażarki na dolną półkę lodówki. Umyj i obierz ziemniaki, marchewkę, cebulę i ząbek czosnku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Kurczaka dokładnie opłucz i osusz. Możesz go natychmiast pokroić na porcje lub zrobić to, gdy kurczak się ugotuje, przed ułożeniem warzyw.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na patelnię włożyć kurczaka, całą cebulę, ząbek czosnku. Wlej 2 litry wody. Umieść patelnię na dużym ogniu. Doprowadź wodę do wrzenia, usuń piankę łyżką cedzakową. Następnie zmniejsz ogień do średniego i gotuj kurczaka przez 40 minut do miękkości, od czasu do czasu usuwając pianę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Brokuły możesz używać zarówno świeżych, jak i mrożonych. Jeśli masz świeżą kapustę, oddziel kwiatostany od nogi i dokładnie spłucz je w zimnej wodzie. Jeśli używasz mrożonych kwiatostanów brokułów, nie rozmrażaj ich wcześniej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj marchewki na grubej tarce lub pokrój w paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój ziemniaki w średnią kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do garnka z bulionem dodaj kostki ziemniaków, startą marchewkę i różyczki brokułów.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ponownie zagotuj bulion i gotuj wszystko razem przez około 20 minut na średnim ogniu, aż warzywa się ugotują. Sprawdź to na ziemniakach-kawałki łatwo pękną po naciśnięciu łyżką. Na koniec sól, pieprz zupę. Wyjmij cebulę i plasterek czosnku i wyrzuć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przykryj garnek i pozostaw zupę na około 15 minut.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie wlej zupę z kurczaka i brokułów do talerzy i podawaj. Smacznego!

oprócz tych w przepisie możesz dodać do zupy swoje ulubione warzywa. Może to być papryka, cukinia, świeży zielony groszek lub kukurydza w puszkach.
tę samą zupę można ugotować nie tylko z kurczakiem, ale także z indykiem, a także wieprzowiną lub wołowiną. W przypadku użycia dwóch ostatnich rodzajów mięsa bulion (Krok 3) będzie musiał gotować przez co najmniej 1 godzinę. Podobnie jak w przypadku kurczaka, do zupy lepiej jest wziąć nie tylko miąższ, ale także kości, aby uzyskać bogaty bulion.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Kurczak kategorii i - 238   kcal/100g
  • Kurczak II kategorii - 159   kcal/100g
  • Kurczak, miąższ bez skóry - 241   kcal/100g
  • Kurczaki - 140   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Brokuły - 33   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy