skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić zupę z klopsikami z indyka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Użyję filetów z uda z indyka. Ale możesz wziąć mięso z innej części, najważniejsze jest to, że jest bez kości. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu. Jedna cebula trafi do mięsa mielonego, druga bezpośrednio do zupy.
Krok 2:
Pokrój mięso na kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa. Jeśli nie ma takiej możliwości, możesz kupić gotowe mięso mielone. cebulę obrać i drobno posiekać. Dodaj posiekaną cebulę do miski do mielonego mięsa. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę możesz wziąć mielony pieprz i trochę suszonych aromatycznych ziół. Wszystko wymieszaj.
Krok 3:
Wlej wodę do rondla, podpal i zagotuj. Uformuj małe kulki z mięsa mielonego i zanurz we wrzącej wodzie. Klopsiki są wygodne do rzeźbienia mokrymi rękami, dzięki czemu nie przyklejają się do dłoni.
Krok 4:
Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i zanurz w garnku za klopsikami. Pozostaw wszystko do gotowania na 20-25 minut.
Krok 5:
Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę możesz pokroić w pierścienie, kostki lub zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i marchewkę można natychmiast dodać do zupy i gotować razem.
Krok 6:
Bardziej podoba mi się smak smażonych warzyw. Smażyć cebulę i marchewkę z dodatkiem oleju roślinnego, dosłownie, 1-2 minuty. Warzywa staną się bardziej miękkie i będą miały przyjemny aromat w zupie. Umieść warzywa na patelni.
Krok 7:
Do smaku dodaj sól i przyprawy do zupy i przytrzymaj przez kilka minut. Następnie zdejmij zupę z ognia i odstaw na chwilę pod przykryciem. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Smacznego!
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g