zupa z klopsikami z indyka

proste, smaczne i aromatyczne danie na rodzinny obiad! Zupa z klopsikami z indyka jest dość prosta i szybka w przygotowaniu. Bardzo wygodnie jest mieć gotowe mięso mielone w magazynie i może być z dowolnego rodzaju mięsa. Jest dietetyczny, dlatego nadaje się do wielu ograniczeń żywieniowych.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 3 g
tłuszcze 22 % 2 g
węglowodany 44 % 4 g
44 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić zupę z klopsikami z indyka? Przygotuj do tego niezbędne składniki. Użyję filetów z uda z indyka. Ale możesz wziąć mięso z innej części, najważniejsze jest to, że jest bez kości. Obierz ziemniaki z wyprzedzeniem i spłucz je z brudu. Jedna cebula trafi do mięsa mielonego, druga bezpośrednio do zupy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój mięso na kawałki i przełóż przez maszynę do mięsa. Jeśli nie ma takiej możliwości, możesz kupić gotowe mięso mielone. cebulę obrać i drobno posiekać. Dodaj posiekaną cebulę do miski do mielonego mięsa. Do smaku dodaj trochę soli i przypraw. Jako przyprawę możesz wziąć mielony pieprz i trochę suszonych aromatycznych ziół. Wszystko wymieszaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej wodę do rondla, podpal i zagotuj. Uformuj małe kulki z mięsa mielonego i zanurz we wrzącej wodzie. Klopsiki są wygodne do rzeźbienia mokrymi rękami, dzięki czemu nie przyklejają się do dłoni.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obrane ziemniaki pokrój na małe kawałki i zanurz w garnku za klopsikami. Pozostaw wszystko do gotowania na 20-25 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz i posiekaj cebulę i marchewkę. Drobno posiekaj cebulę, marchewkę możesz pokroić w pierścienie, kostki lub zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i marchewkę można natychmiast dodać do zupy i gotować razem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Bardziej podoba mi się smak smażonych warzyw. Smażyć cebulę i marchewkę z dodatkiem oleju roślinnego, dosłownie, 1-2 minuty. Warzywa staną się bardziej miękkie i będą miały przyjemny aromat w zupie. Umieść warzywa na patelni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Do smaku dodaj sól i przyprawy do zupy i przytrzymaj przez kilka minut. Następnie zdejmij zupę z ognia i odstaw na chwilę pod przykryciem. Wlej gotową zupę do talerzy i podawaj. Smacznego!

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku". 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Tusza z indyka bez skóry - 161   kcal/100g
  • Indyk II kategorii - 194   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g

Podobne przepisy