biała fasola w sosie pomidorowym

Fasola w pomidorach jako samodzielne danie i dodatek do innych. Fasola jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także bardzo smaczna, jeśli jest odpowiednio ugotowana. Z fasoli można zrobić wiele ciekawych potraw. Jedną z nich jest biała fasola w sosie pomidorowym. Takie danie można podawać jako niezależne, na przykład z chlebem. Fasola jest bogata w białko i sama w sobie jest bardzo sycąca i pożywna. I możesz podać taką przekąskę jako dodatek do mięsa lub ryb, fasola w pomidorach doskonale komponuje się z gotowanymi lub smażonymi ziemniakami, nawet bez mięsa będzie pyszna.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 5 g
tłuszcze 14 % 3 g
węglowodany 64 % 14 g
89 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. To danie można zaliczyć do kategorii prostych i szybkich, jeśli fasola jest namoczona przez noc, to rano jej przygotowanie zajmie nie więcej niż czterdzieści minut. Wstępnie suchą fasolę należy umyć i zalać zimną wodą, aby woda była dwukrotnie większa, fasola pęcznieje i zwiększa objętość w ciągu nocy.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rano spuść wodę z fasoli i ponownie ją spłucz. Zalej fasolę świeżą zimną wodą, podpal rondel i gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pod koniec gotowania dodaj trochę soli, gotuj przez około 5 minut, aż fasola będzie miękka, ale nie możesz jej rozgotować, aby się nie zagotowała. Gdy fasola będzie gotowa, spuść wodę, ponownie spłucz.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. W razie potrzeby dodaj wstępnie umytą i posiekaną świeżą pietruszkę do warzyw. Smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej koncentrat pomidorowy na patelnię z ziołami. Mieszać. Dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku. Wlej niewielką ilość wody. Dusić, od czasu do czasu mieszając masę, około 3 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wlej gotowaną fasolę, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wyłącz ogień, pozostaw fasolę pod pokrywką w rondlu na około 10 minut. Podajemy do stołu. Takie danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g

Podobne przepisy