skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. To danie można zaliczyć do kategorii prostych i szybkich, jeśli fasola jest namoczona przez noc, to rano jej przygotowanie zajmie nie więcej niż czterdzieści minut. Wstępnie suchą fasolę należy umyć i zalać zimną wodą, aby woda była dwukrotnie większa, fasola pęcznieje i zwiększa objętość w ciągu nocy.
Krok 2:
Rano spuść wodę z fasoli i ponownie ją spłucz. Zalej fasolę świeżą zimną wodą, podpal rondel i gotuj przez około 30 minut na średnim ogniu.
Krok 3:
Pod koniec gotowania dodaj trochę soli, gotuj przez około 5 minut, aż fasola będzie miękka, ale nie możesz jej rozgotować, aby się nie zagotowała. Gdy fasola będzie gotowa, spuść wodę, ponownie spłucz.
Krok 4:
W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy. Obierz cebulę i drobno posiekaj. Umyj marchewki, obierz i zetrzyj na średniej tarce. Na patelni rozgrzej olej roślinny. Kładziemy na nim posiekaną cebulę i smażymy na złoty kolor. W razie potrzeby dodaj wstępnie umytą i posiekaną świeżą pietruszkę do warzyw. Smażyć przez około 2 minuty na średnim ogniu.
Krok 5:
Następnie wlej koncentrat pomidorowy na patelnię z ziołami. Mieszać. Dodaj czarny mielony pieprz i sól do smaku. Wlej niewielką ilość wody. Dusić, od czasu do czasu mieszając masę, około 3 minut. Dodaj drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Krok 6:
Następnie wlej gotowaną fasolę, wymieszaj, gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut. Wyłącz ogień, pozostaw fasolę pod pokrywką w rondlu na około 10 minut. Podajemy do stołu. Takie danie jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g