pyszna kasza manna na mleku

przyzwyczajenie dziecka do owsianki jest trudne, potrzebujesz bardzo smacznej owsianki. Tak będzie! Dla wielu osób kasza manna to przepis, który jest symbolem dzieciństwa. A co, jeśli Twoje dziecko nie może znieść "rozmazywania"? Najprawdopodobniej nie gotujesz go prawidłowo.
VitaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 2 g
tłuszcze 26 % 5 g
węglowodany 63 % 12 g
102 kcal
IG: 18 / 55 / 27

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować kaszę mannę w mleku bez grudek, weź kaszę mannę, mleko, sól i masło, dla tych, którzy lubią słodycze, dodaj cukier. Należy również pamiętać, że wszyscy kochają zboża o różnej gęstości, więc określ objętość zbóż dla siebie. Obliczanie płynu na & quot; standardowy & quot; kasza manna jest następująca: 1 łyżka. l zboża ze zjeżdżalnią na 1 szklankę wody lub mleka.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej mleko i wodę do rondla i zagotuj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej odpowiednią ilość semoliny do szklanki. W momencie, gdy mleko się zagotowało, zmniejszamy ogień i, bardzo cienkim strumieniem, zasypiamy semolinę, stale mieszając zawartość patelni. Tylko w ten sposób możesz uniknąć grudek znienawidzonych przez dzieci.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Natychmiast dodaj cukier granulowany, szczyptę soli, wymieszaj i usuń owsiankę z ognia. Szczelnie przykryj patelnię pokrywką i moczyć przez 10-15 minut. Pod wpływem pary pod pokrywką owsianka & quot; dochodzi" i staje się grubsza.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę, smakujemy, w razie potrzeby dodajemy cukier i / lub sól. Układamy na talerzach, dodając masło. Moja córka twierdzi, że kasza manna jest jej ulubionym jedzeniem!

okazuje się, że kaszy manny absolutnie nie można gotować! Z tego powodu okazuje się" rozmazany", a po ochłodzeniu na jego powierzchni tworzy się nieprzyjemna skorupa. Ugotujmy kaszę mannę zgodnie z przepisem kulinarnym mojej mamy. Zgodnie z tym przepisem gotuję owsiankę moim dzieciom.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy