konfitura Wiśniowa

Jeśli nie zrobiłeś tego niezwykłego francuskiego dżemu, czas spróbować! Konfitura wiśniowa to pyszny Francuski dżem, który nie pozostawi obojętnym. Zrób konfiturę z wiśni i zachwyć swoją rodzinę.
TaniaSiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 1 % 1 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 98 % 79 g
225 kcal
IG: 39 / 0 / 61

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

W Jednym rondlu zbieramy wiśnie, cukier i wyciskamy tam dwie połówki cytryny. Gotuj tę mieszaninę przez 4 minuty. Następnie zdejmij patelnię z pieca i przenieś masę do blendera i tam zmiel ją do stanu podobnego do owsianki.

ten kleik jest naszym konfiturą. Wlewamy go do słoików, zamykamy, a następnie pozostawiamy do góry nogami na 10 minut. Po upływie czasu przywróć je do bardziej zwykłej pozycji i pozwól im ostygnąć. Schłodzone konfitury z wiśni można jeść już teraz lub przechowywać. Nie straci smaku nawet po roku!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g

Podobne przepisy