skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić bulgur z kurczakiem i warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Aby przygotować to danie, lepiej wziąć Gruboziarnisty bulgur. Jak kupić bulgur? Pamiętaj, aby sprawdzić opakowanie. Powinien być nienaruszony, bez uszkodzeń i oznak wilgoci. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź zawartość. Ziarna powinny być czyste, bez zanieczyszczeń, jasnożółte i kruche.
Krok 2:
Dobrze spłucz bulgur. Włóż kaszę do rondla, wlej 400 ml przefiltrowanej gorącej wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut po ugotowaniu, aż grys wchłonie cały płyn i będzie miękki. Jeśli płyn wyparował, a bulgur jeszcze się nie ugotował, dodaj trochę wrzącej wody. Jeszcze lepiej zalać kaszę gotowanym bulionem z kurczaka lub warzyw. Aby uzyskać smak, możesz umieścić 2-3 obrane ząbki czosnku.
Krok 3:
Paprykę opłucz, przekrój na pół, obierz nasiona, pokrój na małe kawałki. Marchewki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w cienkie plasterki.
Krok 4:
Filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój go na małe kawałki.
Krok 5:
Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Smaż marchewki przez 2-3 minuty, mieszając.
Krok 6:
Dodaj paprykę do marchewki i smaż, mieszając, przez 3 minuty.
Krok 7:
Połóż gotowy bulgur na sicie i pozwól wodzie spłynąć.
Krok 8:
Następnie na patelnię dodaj filet z kurczaka. Piecz wszystko razem przez 15 minut, mieszając, aż mięso będzie białe. Wręcz przeciwnie, możesz najpierw smażyć mięso z kurczaka z przyprawami, aż będzie gotowe, a dopiero potem dodać do niego posiekane warzywa.
Krok 9:
Umieść gotowy bulgur na patelni. Sól, pieprz, dodaj gotowe przyprawy do pilawu i wymieszaj. Lub użyj ulubionych przypraw według własnych upodobań, takich jak papryka, curry, suszony czosnek (po 1 łyżeczce. L.), gotowe przyprawy do kurczaka lub pilawu. W razie potrzeby przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami (natka pietruszki, koperek).
umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Bulgur - 342 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g