bulgur z kurczakiem i warzywami na patelni

Szybkie, obfite danie, które łączy kaszę i mięso. Po raz pierwszy spróbowałem bulguru. Osobiście podobała mi się sama kasza i połączenie smakowe, które okazało się w tym przepisie. Proces gotowania jest prosty i szybki. Danie jest niedrogie, niedrogie. Rezultat jest elegancki. Danie jest pożywne i aromatyczne.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 38 % 14 g
tłuszcze 16 % 6 g
węglowodany 46 % 17 g
188 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić bulgur z kurczakiem i warzywami na patelni? Przygotuj niezbędne składniki. Aby przygotować to danie, lepiej wziąć Gruboziarnisty bulgur. Jak kupić bulgur? Pamiętaj, aby sprawdzić opakowanie. Powinien być nienaruszony, bez uszkodzeń i oznak wilgoci. Jeśli opakowanie jest przezroczyste, sprawdź zawartość. Ziarna powinny być czyste, bez zanieczyszczeń, jasnożółte i kruche.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz bulgur. Włóż kaszę do rondla, wlej 400 ml przefiltrowanej gorącej wody. Dodaj szczyptę soli i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut po ugotowaniu, aż grys wchłonie cały płyn i będzie miękki. Jeśli płyn wyparował, a bulgur jeszcze się nie ugotował, dodaj trochę wrzącej wody. Jeszcze lepiej zalać kaszę gotowanym bulionem z kurczaka lub warzyw. Aby uzyskać smak, możesz umieścić 2-3 obrane ząbki czosnku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Paprykę opłucz, przekrój na pół, obierz nasiona, pokrój na małe kawałki. Marchewki dokładnie opłucz, obierz i pokrój w cienkie plasterki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Filet z kurczaka opłucz, osusz ręcznikami papierowymi. Pokrój go na małe kawałki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze podgrzej. Smaż marchewki przez 2-3 minuty, mieszając.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj paprykę do marchewki i smaż, mieszając, przez 3 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połóż gotowy bulgur na sicie i pozwól wodzie spłynąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie na patelnię dodaj filet z kurczaka. Piecz wszystko razem przez 15 minut, mieszając, aż mięso będzie białe. Wręcz przeciwnie, możesz najpierw smażyć mięso z kurczaka z przyprawami, aż będzie gotowe, a dopiero potem dodać do niego posiekane warzywa.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść gotowy bulgur na patelni. Sól, pieprz, dodaj gotowe przyprawy do pilawu i wymieszaj. Lub użyj ulubionych przypraw według własnych upodobań, takich jak papryka, curry, suszony czosnek (po 1 łyżeczce. L.), gotowe przyprawy do kurczaka lub pilawu. W razie potrzeby przed podaniem posyp potrawę posiekanymi ziołami (natka pietruszki, koperek).

umyj mięso, osusz ręcznikiem papierowym, w przeciwnym razie nadmierna wilgoć nie pozwoli mu się usmażyć - będzie się dusić.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.

jeśli używasz gotowych mieszanek przypraw, koniecznie przeczytaj kompozycję na opakowaniu. Często w takich mieszankach jest już sól, weź to pod uwagę, w przeciwnym razie ryzykujesz przesolenie naczynia.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

możesz w prosty sposób sprawdzić, czy olej rozgrzał się wystarczająco dobrze na patelni. Zanurz w nim drewnianą szpatułkę. Jeśli wokół niego zgromadzą się bąbelki, możesz rozpocząć proces smażenia.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Bulgur - 342   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy