deser galaretka kiwi z żelatyną
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić deser z galaretką kiwi z żelatyną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.
Krok 2:
Żelatyna zalać zimną wodą.
Krok 3:
Kiwi pokroić na małe kawałki.
Krok 4:
Spuść wodę do rondla, dodaj cukier.
Krok 5:
Zagotuj syrop.
Krok 6:
Włóż kawałki kiwi do wrzącego syropu i gotuj przez 1-2 minuty.
Krok 7:
Wyjmij owoce z syropu.
Krok 8:
Wyciśnij płytki żelatyny i włóż do syropu. Gotuj, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Krok 9:
Włóż gałązki mięty do syropu i gotuj przez 1 minutę.
Krok 10:
Następnie usuń miętę.
Krok 11:
Ułóż kiwi w kokilkach na przyszłą galaretkę.
Krok 12:
Wlej gorący syrop do kokilek. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia. Odwróć gotową galaretkę na półmisek i udekoruj listkami mięty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mięta świeża - 49 kcal/100g
- Mięta suszona - 285 kcal/100g
- Mięta - 49 kcal/100g
- Kiwi - 48 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g