deser galaretka kiwi z żelatyną

łatwy deser owocowy kiwi z galaretką miętową. Ta galaretka jest bardzo smaczna. Dawno temu zrobiłem podobną galaretkę, ale z puree kiwi. Ten przepis, w którym kiwi jest pokrojone na kawałki, wydaje mi się o wiele smaczniejszy.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 5 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 95 % 18 g
77 kcal
IG: 0 / 18 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić deser z galaretką kiwi z żelatyną? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Żelatyna zalać zimną wodą.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kiwi pokroić na małe kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Spuść wodę do rondla, dodaj cukier.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj syrop.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Włóż kawałki kiwi do wrzącego syropu i gotuj przez 1-2 minuty.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij owoce z syropu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyciśnij płytki żelatyny i włóż do syropu. Gotuj, mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Włóż gałązki mięty do syropu i gotuj przez 1 minutę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie usuń miętę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż kiwi w kokilkach na przyszłą galaretkę.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wlej gorący syrop do kokilek. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia. Odwróć gotową galaretkę na półmisek i udekoruj listkami mięty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mięta świeża - 49   kcal/100g
  • Mięta suszona - 285   kcal/100g
  • Mięta - 49   kcal/100g
  • Kiwi - 48   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy