skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować fińską zupę lohikeito? Przygotuj produkty wymienione w przepisie na liście. W przypadku bulionu weź głowę ryby, ogon, płetwy i grzbiet. Do samej zupy można użyć polędwicy lub steku z łososia.
Krok 2:
Pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy. Oczyść ogon i głowę z łusek. Opłucz rybę i wyślij do małego rondla lub rondla. Dodaj liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu i umieść na kuchence. W momencie wrzenia tworzy się piana, pamiętaj, aby usunąć ją łyżką, w przeciwnym razie bulion będzie mętny. Gotuj rybę przez około 10-15 minut.
Krok 3:
A w tym czasie przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Oryginalny przepis zwykle używa porów, jeśli to możliwe, weź go również. Spłucz wszystko i osusz serwetkami.
Krok 4:
Pokrój marchewkę w cienkie plasterki, cebulę w półpierścienie lub kostkę, a ziemniaki w kostkę lub kawałki średniej wielkości.
Krok 5:
W rondlu z grubym dnem rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. Mieszając, doprowadzić do pożądanego stopnia wysmażenia.
Krok 6:
Wyślij ziemniaki do garnka. Ilość ziemniaków można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć w zależności od grubości, jaką chcesz uzyskać zupę.
Krok 7:
Wlej bulion rybny. Sól do smaku. Gotuj po ugotowaniu na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (10 do 20 minut).
Krok 8:
Filet z czerwonej ryby pokrój w średniej wielkości kostkę.
Krok 9:
Gdy ziemniaki będą gotowe, użyj łyżki cedzakowej, aby wyłowić ich część i zmiażdżyć widelcem. Jest to konieczne, aby zagęścić zupę.
Krok 10:
Wyślij kawałki łososia na patelnię. Gotuj przez około 5 minut lub trochę dłużej. Jeśli ryba zostanie strawiona, stanie się sucha.
Krok 11:
Wlej śmietanę do rondla. Jaki krem lepiej wziąć? Do zupy odpowiedni jest krem o dowolnej zawartości tłuszczu. Zwykle używam co najmniej 30%. Na tym etapie sprawdź, czy masz zbyt gęstą zupę i, jeśli to konieczne, dodaj odpowiednią ilość wrzącej wody. Spróbuj ponownie na soli, w razie potrzeby dodaj sól.
Krok 12:
Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje, dodaj posiekane warzywa i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.
Krok 13:
Posyp zupę mielonym czarnym lub ziele angielskie. Gotowe! Podawaj, aż ostygnie.
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Łosoś mielony - 130 kcal/100g
- Łosoś wędzony - 162 kcal/100g
- Łosoś z grilla - 283 kcal/100g
- Łosoś świeży - 201 kcal/100g
- Łosoś solony - 269 kcal/100g
- Łosoś saute - 379 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Puree ziemniaczane - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Stek z łososia - 142 kcal/100g