Lohikeito Fińska zupa rybna

bogaty, najsmaczniejszy, kremowy, Zdrowy, lekki! Lohikeito to fińska zupa rybna ze śmietaną, która jest zaskakująco łatwa i prosta w przygotowaniu. Do zupy użyj drobno posiekanego koperku, młodej zielonej cebuli i kilku gałązek tymianku, aby była aromatyczna!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 35 % 6 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 35 % 6 g
99 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 50 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować fińską zupę lohikeito? Przygotuj produkty wymienione w przepisie na liście. W przypadku bulionu weź głowę ryby, ogon, płetwy i grzbiet. Do samej zupy można użyć polędwicy lub steku z łososia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pamiętaj, aby usunąć skrzela z głowy. Oczyść ogon i głowę z łusek. Opłucz rybę i wyślij do małego rondla lub rondla. Dodaj liść laurowy, kilka groszków czarnego pieprzu i umieść na kuchence. W momencie wrzenia tworzy się piana, pamiętaj, aby usunąć ją łyżką, w przeciwnym razie bulion będzie mętny. Gotuj rybę przez około 10-15 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    A w tym czasie przygotuj warzywa. Obierz ziemniaki, marchewkę i cebulę. Oryginalny przepis zwykle używa porów, jeśli to możliwe, weź go również. Spłucz wszystko i osusz serwetkami.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój marchewkę w cienkie plasterki, cebulę w półpierścienie lub kostkę, a ziemniaki w kostkę lub kawałki średniej wielkości.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W rondlu z grubym dnem rozgrzej bezzapachowy olej roślinny. Wyślij marchewkę i cebulę do smażenia. Mieszając, doprowadzić do pożądanego stopnia wysmażenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyślij ziemniaki do garnka. Ilość ziemniaków można zwiększyć lub odwrotnie zmniejszyć w zależności od grubości, jaką chcesz uzyskać zupę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej bulion rybny. Sól do smaku. Gotuj po ugotowaniu na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie (10 do 20 minut).

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Filet z czerwonej ryby pokrój w średniej wielkości kostkę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy ziemniaki będą gotowe, użyj łyżki cedzakowej, aby wyłowić ich część i zmiażdżyć widelcem. Jest to konieczne, aby zagęścić zupę.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyślij kawałki łososia na patelnię. Gotuj przez około 5 minut lub trochę dłużej. Jeśli ryba zostanie strawiona, stanie się sucha.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Wlej śmietanę do rondla. Jaki krem lepiej wziąć? Do zupy odpowiedni jest krem o dowolnej zawartości tłuszczu. Zwykle używam co najmniej 30%. Na tym etapie sprawdź, czy masz zbyt gęstą zupę i, jeśli to konieczne, dodaj odpowiednią ilość wrzącej wody. Spróbuj ponownie na soli, w razie potrzeby dodaj sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Na dużym ogniu poczekaj, aż się zagotuje, dodaj posiekane warzywa i natychmiast zdejmij patelnię z ognia.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Posyp zupę mielonym czarnym lub ziele angielskie. Gotowe! Podawaj, aż ostygnie.

smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

śmietana do tego przepisu może mieć dowolną zawartość tłuszczu, ale pamiętaj, że im wyższy procent zawartości tłuszczu w produktach, których używasz, tym wyższa będzie zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Puree ziemniaczane - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Stek z łososia - 142   kcal/100g

Podobne przepisy