pomarańczowa galaretka z pomarańczy

pomarańczowa galaretka to prawdziwa cytrusowa uczta smaku! Taki przysmak jest szczególnie ważny w letnim upale, kiedy chcesz odświeżyć się czymś chłodzącym i smacznym.
prikaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis tygodnia 7-13 maja

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 2 g
tłuszcze 5 % 1 g
węglowodany 86 % 18 g
89 kcal
IG: 39 / 0 / 61

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj określone produkty. Jeśli pomarańcze są duże, użyj 3 sztuk. jeśli małe, to więcej. Pamiętaj, aby zwrócić uwagę na datę ważności żelatyny, ponieważ przeterminowany produkt może zawieść.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zwiń każdą pomarańczę z naciskiem na stół, aby sok wyróżniał się w środku, a następnie pokrój na pół nad pojemnikiem. Wyciśnij sok z połówek cytrusów na specjalnej prasie. Aby zaoszczędzić czas, możesz użyć zakupionego soku pomarańczowego, ale dzięki temu Twój deser będzie mniej zdrowy i aromatyczny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej granulowany cukier do rondla lub patelni. Można go zastąpić miodem, ale miód dodaje się do soku pomarańczowego schłodzonego do 30 C, taki słodki produkt nie nadaje się do ogrzewania.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej sok pomarańczowy do rondla, umieść na kuchence, włączając średnie ciepło. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować, aby nie zniszczyć witaminy C. Konieczne jest podgrzanie soku, aby żelatyna mogła się w nim rozpuścić.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj żelatynę i wymieszaj. Pozostaw na 5 minut do pęcznienia i ponownie dokładnie wymieszaj. Najlepiej zrobić to trzepaczką lub mikserem przy minimalnej prędkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej ciepły sok pomarańczowy z rozpuszczoną w nim żelatyną do pojemnika: szklanki, kubki, miski, miski itp. Umieść pojemniki w lodówce i odstaw na około 2-3 godziny, aż do całkowitego zestalenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Usuń gotową galaretkę po określonym czasie - twardnieje, możesz nawet obrócić pojemnik do góry nogami. Jeśli dodałeś mniejszą ilość żelatyny, nie musisz wykonywać takich manipulacji pojemnością-galaretka może wypaść.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Udekoruj jasny i aromatyczny deser bitą śmietaną w sprayu, kremem, listkami mięty lub truskawek, uzupełnij plasterkami pomarańczy i podawaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nie zapomnij o filiżance aromatycznej gorącej kawy lub herbaty. Galaretkę pomarańczową można przechowywać przez 3 dni na zimno.

pomarańczowa galaretka to soczysty i apetyczny deser o jasnym smaku i kolorze, który spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Spróbuj spróbować go stopniowo, ponieważ taki przysmak jest podawany schłodzony. Możesz ozdobić danie według własnego uznania: bitą śmietaną, kandyzowanymi owocami, startą czekoladą itp.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Bita śmietana - 257   kcal/100g

Podobne przepisy