truskawkowy Kurd na ciasto

pyszny krem na bazie jagód do Twoich deserów! Truskawkowy Kurd do ciasta to tradycyjny krem w kuchni angielskiej, który służy do impregnacji różnych ciast, ciast, bułek lub innych deserów. Zwykle jest wytwarzany na bazie cytryny. Jednak Kurd może również zawierać jagody, na przykład truskawki. Tak więc Kurd okazuje się jeszcze bardziej interesujący i różnorodny w smaku.
MilaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 4 g
tłuszcze 35 % 13 g
węglowodany 54 % 20 g
189 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

przede wszystkim musisz przygotować jagody dla Kurda truskawkowego. Posortuj truskawki z liści, a następnie dokładnie opłucz jagody pod bieżącą wodą i osusz, wrzucając do durszlaka.

do przygotowania tego deseru można również użyć mrożonych truskawek. Następnie w tym przypadku należy go wyjąć z zamrażarki i wstępnie rozmrozić w temperaturze pokojowej.

następnie przenieś truskawki do miski blendera i zmiel na puree. Po powstałym puree jagodowym zmielić przez drobne sito.

włóż kawałek masła do miski i umieść samą miskę na patelni z niewielką ilością wody. Umieść patelnię na kuchence i ułóż tak zwaną łaźnię wodną na małym ogniu. W ten sposób roztop masło.

oddziel w misce wbij jaja kurze, dodaj wymaganą ilość cukru. Za pomocą miksera lub zwykłej trzepaczki ubij jajka z cukrem na białą puszystą pianę. Następnie wlej sok z cytryny, stopione masło i dodaj przecier truskawkowy.

opuść miskę z powstałą mieszaniną do rondla z wodą, tak aby dno miski dotykało wody. Umieść patelnię na małym ogniu. Następnie ugotuj Kurd truskawkowy w łaźni wodnej. Gotuj, aż krem zgęstnieje. W takim przypadku należy stale mieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, aby nie tworzyły się grudki.

gdy Kurd zacznie gęstnieć, zdejmij patelnię z ognia, wyjmij miskę i ostudź zawartość. Następnie przykryj Kurda folią spożywczą, aby góra nie wyschła i wyślij do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie ostygła.

po upływie określonego czasu Kurd truskawkowy może być używany zgodnie z jego przeznaczeniem - namoczyć nim ciasto lub ciasto lub zrobić na jego podstawie deser. Taki Kurd można przechowywać w lodówce przez 5 dni.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy