skład / składniki
metoda gotowania
przede wszystkim musisz przygotować jagody dla Kurda truskawkowego. Posortuj truskawki z liści, a następnie dokładnie opłucz jagody pod bieżącą wodą i osusz, wrzucając do durszlaka.
do przygotowania tego deseru można również użyć mrożonych truskawek. Następnie w tym przypadku należy go wyjąć z zamrażarki i wstępnie rozmrozić w temperaturze pokojowej.
następnie przenieś truskawki do miski blendera i zmiel na puree. Po powstałym puree jagodowym zmielić przez drobne sito.
włóż kawałek masła do miski i umieść samą miskę na patelni z niewielką ilością wody. Umieść patelnię na kuchence i ułóż tak zwaną łaźnię wodną na małym ogniu. W ten sposób roztop masło.
oddziel w misce wbij jaja kurze, dodaj wymaganą ilość cukru. Za pomocą miksera lub zwykłej trzepaczki ubij jajka z cukrem na białą puszystą pianę. Następnie wlej sok z cytryny, stopione masło i dodaj przecier truskawkowy.
opuść miskę z powstałą mieszaniną do rondla z wodą, tak aby dno miski dotykało wody. Umieść patelnię na małym ogniu. Następnie ugotuj Kurd truskawkowy w łaźni wodnej. Gotuj, aż krem zgęstnieje. W takim przypadku należy stale mieszać drewnianą łyżką lub szpatułką, aby nie tworzyły się grudki.
gdy Kurd zacznie gęstnieć, zdejmij patelnię z ognia, wyjmij miskę i ostudź zawartość. Następnie przykryj Kurda folią spożywczą, aby góra nie wyschła i wyślij do lodówki na kilka godzin, aby całkowicie ostygła.
po upływie określonego czasu Kurd truskawkowy może być używany zgodnie z jego przeznaczeniem - namoczyć nim ciasto lub ciasto lub zrobić na jego podstawie deser. Taki Kurd można przechowywać w lodówce przez 5 dni.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g