domowy ser z mleka kefirowego i jajek
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wlej mleko do rondla, podpal i podgrzej do 70 stopni P. S. mleko i kefir wziąłem w miękkim opakowaniu & quot; pierwsza rzecz", z nich lepszy jest ser
Krok 2:
Wlej kefir do głębokiego naczynia, dodaj tam jajko, sól i dobrze wymieszaj
Krok 3:
Dodaj zmieszany kefir do mleka
Krok 4:
Gotuj wszystko na małym ogniu, tłumacząc mieszając drewnianą szpatułką, aż twaróg zostanie odcięty od serwatki
Krok 5:
Dodaj drobno posiekany koperek, wymieszaj
Krok 6:
I wrzuć durszlak z gazą, pozwól mu dobrze spłynąć
Krok 7:
Następnie umieść mieszaninę bezpośrednio w gazie w naczyniu i uciskaj. Po 8 godzinach ser jest gotowy))))
tak, często robią też ser z mleka i kefiru bez jajek.& nbsp; taki przepis można zobacz tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g