domowy ser z mleka kefirowego i jajek

pyszny domowy ser, którego nie kupisz w sklepie.
mouse82Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 30 % 3 g
węglowodany 40 % 4 g
57 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wlej mleko do rondla, podpal i podgrzej do 70 stopni P. S. mleko i kefir wziąłem w miękkim opakowaniu & quot; pierwsza rzecz", z nich lepszy jest ser

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir do głębokiego naczynia, dodaj tam jajko, sól i dobrze wymieszaj

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj zmieszany kefir do mleka

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj wszystko na małym ogniu, tłumacząc mieszając drewnianą szpatułką, aż twaróg zostanie odcięty od serwatki

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj drobno posiekany koperek, wymieszaj

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    I wrzuć durszlak z gazą, pozwól mu dobrze spłynąć

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie umieść mieszaninę bezpośrednio w gazie w naczyniu i uciskaj. Po 8 godzinach ser jest gotowy))))

tak, często robią też ser z mleka i kefiru bez jajek.& nbsp; taki przepis można zobacz tutaj

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy