skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić lutenicę po bułgarsku na zimę? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Jeśli chcesz uzyskać ostry sos, dodaj chili do składników. Ilość czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego uznania. Więc umyj wszystkie warzywa i zioła i osusz ręcznikiem kuchennym.
Krok 2:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż bakłażany i paprykę w jednej warstwie. Skrop na wierzchu odrobiną oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek. Wyślij do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40-60 minut (czas i temperatura mogą się różnić od wskazanych w przepisie).
Krok 3:
Nawiasem mówiąc, warzywa na lutenicę można upiec na grillu, a następnie otrzymasz niesamowity sos o lekkim smaku mgiełki. Kiedy papryka i bakłażan trochę się zwęglą, a skórka lekko się przypali, możesz przejść do następnego kroku.
Krok 4:
Wyjmij warzywa z piekarnika i włóż do plastikowej torby.
Krok 5:
Zawiąż paczkę i pozostaw bakłażana z papryką w ten sposób na godzinę lub dwie. Po umieszczeniu warzyw w torbie można je łatwo usunąć.
Krok 6:
Pokrój pomidory na pół lub ćwiartki. W razie potrzeby odetnij punkty mocowania łodygi. Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub puree blenderem.
Krok 7:
Wyślij pomidory na patelnię, umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień do średniego i gotować pomidory przez około 20 minut.
Krok 8:
A w tym czasie obierz marchewki i czosnek. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 9:
Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj marchewkę i smaż przez około 15 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Krok 10:
Usuń skórkę ze schłodzonych bakłażanów i papryki. W papryce usuń rdzeń z nasionami.
Krok 11:
Pokrój warzywa w małe kostki.
Krok 12:
Wyślij bakłażana, paprykę, smażoną marchewkę i drobno posiekany czosnek na patelnię z przecierem pomidorowym. Na tym etapie dodaj chili, jeśli go używasz. Umieść patelnię na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i gotować przez około 30 minut, czasami mieszając.
Krok 13:
Dodaj sól, cukier, masło, czarny pieprz, paprykę i drobno posiekaną natkę pietruszki do wszystkich składników. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Wlej ocet, pozostaw na 2 minuty. Spróbuj i dodaj brakujący składnik, jeśli to konieczne (nieznacznie zwiększyłem ilość soli).
Krok 14:
Sterylizuj słoiki i pokrywki dowolną dostępną metodą. Możesz to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Rozłóż lutenicę w sterylnych słoikach, zamknij pokrywkami i wyślij do góry nogami pod ciepłym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie umieść w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.
Krok 15:
Cudownie pyszny sos warzywny jest gotowy!
Lutenica-sos i przystawka w tym samym czasie. Z podanej ilości produktów wyszło mi około 1,8 l. gotowego produktu.
smacznego!
jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Bakłażany - 24 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Mieszanka mielonej papryki - 255 kcal/100g