Lutenica po bułgarsku na zimę

najsmaczniejszy i najbardziej apetyczny sos i przekąska warzywna! Lutenica w języku bułgarskim to idealny preparat na zimę, który można po prostu posmarować chlebem lub dodać jako przyprawę do zup, sałatek i drugich gorących potraw. Świetnie komponuje się z gotowanym ryżem i makaronem!
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 1 g
tłuszcze 11 % 1 g
węglowodany 78 % 7 g
41 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić lutenicę po bułgarsku na zimę? Przygotuj wszystkie produkty zgodnie z listą wskazaną w przepisie. Jeśli chcesz uzyskać ostry sos, dodaj chili do składników. Ilość czosnku można zwiększyć lub zmniejszyć według własnego uznania. Więc umyj wszystkie warzywa i zioła i osusz ręcznikiem kuchennym.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia. Ułóż bakłażany i paprykę w jednej warstwie. Skrop na wierzchu odrobiną oliwy roślinnej lub oliwy z oliwek. Wyślij do nagrzanego piekarnika i piecz w 180 stopniach przez około 40-60 minut (czas i temperatura mogą się różnić od wskazanych w przepisie).

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Nawiasem mówiąc, warzywa na lutenicę można upiec na grillu, a następnie otrzymasz niesamowity sos o lekkim smaku mgiełki. Kiedy papryka i bakłażan trochę się zwęglą, a skórka lekko się przypali, możesz przejść do następnego kroku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wyjmij warzywa z piekarnika i włóż do plastikowej torby.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zawiąż paczkę i pozostaw bakłażana z papryką w ten sposób na godzinę lub dwie. Po umieszczeniu warzyw w torbie można je łatwo usunąć.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój pomidory na pół lub ćwiartki. W razie potrzeby odetnij punkty mocowania łodygi. Przełóż pomidory przez maszynkę do mięsa lub puree blenderem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyślij pomidory na patelnię, umieść na kuchence. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień do średniego i gotować pomidory przez około 20 minut.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    A w tym czasie obierz marchewki i czosnek. Zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Na patelni rozgrzej olej roślinny, dodaj marchewkę i smaż przez około 15 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, aby od czasu do czasu mieszać, aby nic się nie przypaliło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Usuń skórkę ze schłodzonych bakłażanów i papryki. W papryce usuń rdzeń z nasionami.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój warzywa w małe kostki.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wyślij bakłażana, paprykę, smażoną marchewkę i drobno posiekany czosnek na patelnię z przecierem pomidorowym. Na tym etapie dodaj chili, jeśli go używasz. Umieść patelnię na kuchence. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, następnie zmniejszyć płomień i gotować przez około 30 minut, czasami mieszając.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Dodaj sól, cukier, masło, czarny pieprz, paprykę i drobno posiekaną natkę pietruszki do wszystkich składników. Gotuj wszystko razem przez około 10 minut. Wlej ocet, pozostaw na 2 minuty. Spróbuj i dodaj brakujący składnik, jeśli to konieczne (nieznacznie zwiększyłem ilość soli).

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sterylizuj słoiki i pokrywki dowolną dostępną metodą. Możesz to zrobić w piekarniku, w kuchence mikrofalowej lub w łaźni wodnej. Rozłóż lutenicę w sterylnych słoikach, zamknij pokrywkami i wyślij do góry nogami pod ciepłym kocem. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie umieść w ciemnym, chłodnym miejscu do przechowywania.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Cudownie pyszny sos warzywny jest gotowy!

Lutenica-sos i przystawka w tym samym czasie. Z podanej ilości produktów wyszło mi około 1,8 l. gotowego produktu.

smacznego!

jak obliczyć liczbę puszek, dlaczego puszki eksplodują i jak tego uniknąć, a także sekrety i hacki życia, przeczytaj artykuł o przygotowaniach na zimę.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Bakłażany - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Mieszanka mielonej papryki - 255   kcal/100g

Podobne przepisy