deser mus

kremowo-czekoladowy i bosko pyszny deser! Spróbuj! Deser z musu to piękny wygląd i pyszny smak. Wszystko w nim jest idealne-bita śmietana z nutą rumu, delikatny mus czekoladowy i soczyste wiśnie. Taki deser można podawać zarówno w letni dzień, jak i zimowy wieczór. Będzie szczególnie dobry na spotkania z przyjaciółmi. Lub jako słodki poczęstunek na romantycznej kolacji.
MilankaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 71 % 37 g
217 kcal
IG: 59 / 0 / 41

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

to bardzo prosty i szybki deser. Jest tak łatwy w przygotowaniu (a wynik jest doskonały!), że z pewnością zajmie należne mu miejsce w książce kucharskiej każdego łakomczucha.

zaczniemy od rozmrożenia wiśni. Lekko wyciśnij z niego sok, rozłóż wiśnie na ręczniku papierowym, aby wchłonąć nadmiar wilgoci. Wiśnie należy już wziąć bez pestek.

teraz przygotujemy mus czekoladowy. Nie ma gdzie łatwiej to zrobić! Przygotowujemy wszystkie składniki, łamiemy czekoladę na kawałki. Podpalamy mały rondel (średnie ciepło), wkładamy do niego czekoladę, wlewamy cukier i zalewamy wszystko wodą. Wlej Rum.

przygotuj mus, mieszając. Ważne jest, aby nie prześwietlać czekolady, aby nie była z grudkami, ale pozostała w stanie płynnym. Dlatego nie przestajemy mieszać. Musisz również wcześniej przygotować miskę z lodowatą wodą, w której zmieści się rondel.

gdy tylko masa czekoladowa stanie się jednorodna w konsystencji, zanurz patelnię w lodowatej wodzie. Wyjmujemy mikser i zaczynamy ubijać przyszły mus. Ubijaj przez co najmniej 7-8 minut, aż zgęstnieje. Stopień gęstości należy określić niezależnie według własnego gustu.

mus jest gotowy. Przechodzimy do ubijania śmietany. Ubijamy je ze średnią prędkością, stopniowo zwiększając, do miękkich szczytów, po czym wlewamy rum i ubijamy przez kolejne pół minuty.

zaczynamy podawać gotowy deser! Robienie tego jest bardzo interesujące-czysta przyjemność estetyczna! Na dnie śmietany rozprowadzamy bitą śmietanę, następnie mus czekoladowy, a następnie wiśnie. Kontynuujemy naprzemienne warstwy do górnej części miski.

ciemna czekolada trzy na grubej tarce i posyp desery na wierzchu.

można już podawać i cieszyć się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g
  • Rum - 75   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy