skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek budyniowych. Weź duże jajka (Kategoria C1), muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto parzone można również przygotować na jednej wodzie lub na jednym mleku. Weź mąkę najwyższej jakości, ponieważ wysoka zawartość glutenu jest bardzo ważna dla ciasta parzonego.
Krok 2:
Pokrój masło na kawałki, włóż do rondla z grubym dnem.
Krok 3:
Dodaj mleko, wodę i sól do masła. Na średnim ogniu podgrzej powstałą masę, często mieszając, aby olej całkowicie się rozpuścił.
Krok 4:
Doprowadzić masę do wrzenia.
Krok 5:
Gdy tylko zacznie się gotowanie, zrób mały ogień i wlej cały (!) przesianej mąki.
Krok 6:
Aktywnie wymieszaj mąkę z płynem. Zagniataj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. Przy ciągłym mieszaniu trzymaj patelnię z ciastem na małym ogniu przez 1-2 minuty, aby mąka dobrze się ugotowała. Ciasto powinno pozostawać w tyle za ściankami patelni. Wyjmij patelnię z pieca, pozwól ciastu ostygnąć, aż będzie ciepłe. Aby stało się to szybciej, możesz przenieść go do innego pojemnika.
Krok 7:
Ubijam wszystkie jajka na raz. Możesz wprowadzić jedno jajko do ciasta. Nie wkładaj jajek do gorącego lub zbyt ciepłego ciasta, w przeciwnym razie zwinie się, a ciasteczka nie wyrosną dobrze.
Krok 8:
Do lekko ciepłego ciasta wlej 1/4 ubitych jajek (lub ubij 1 jajko). Aktywnymi ruchami wymieszaj, aby jajko było całkowicie rozłożone w całej objętości ciasta.
Krok 9:
Każde następne jajko należy wprowadzić dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego z ciastem. Ciasto powinno być lepkie, jednorodne, powoli spływające z łyżki klinem.
Krok 10:
Za pomocą worka do szprycowania ułóż ciasteczka w kształcie patyczków w niewielkiej odległości od siebie na arkuszu. Podczas pieczenia ciastka powiększą się. Jeśli nie ma torby cukierniczej, możesz użyć ciasnej torebki z odciętym rogiem.
Krok 11:
Piecz puste miejsca w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25-30 minut na złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby ciasteczka się nie osiadły. Gotowe ciasteczka całkowicie ostudzić. Mam 2 arkusze ciasteczek.
Krok 12:
W przypadku kremu weź śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, aby krem był grubszy. Jest to konieczne, aby ciasto dobrze zachowało swój kształt.
Krok 13:
Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w wygodnej misce, wymieszaj. Pozostaw krem na 10 minut, aby cukier się rozpuścił.
Krok 14:
Rozpocznij składanie ciasta. Zanurz każde ciastko w śmietanie, aby było pokryte kremem ze wszystkich stron.
Krok 15:
Aby uformować ciasto, możesz użyć dzielonej formy bez dna (moja średnica formy wynosi 20 cm). Połóż go na płaskim talerzu. Rozłóż warstwę kremowych ciasteczek budyniowych.
Krok 16:
Warstwa po warstwie ułóż wszystkie ciasteczka, zanurzając je w śmietanie. Pozostałą śmietaną przykryj ciasto na wierzchu. Pozostaw trochę kremu, aby później posmarować boki ciasta. Przykryj ciasto folią spożywczą na wierzchu i wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aby deser był dobrze nasycony, a krem zgęstniał.
Krok 17:
Udekoruj ciasto czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Umieść kawałki czekolady w filiżance.
Krok 18:
Umieść filiżankę na garnku z wrzącą wodą. Podczas mieszania doprowadź czekoladę do stanu płynnego.
Krok 19:
Z schłodzonego ciasta ostrożnie zdejmij dzielony pierścień, posmaruj boki pozostałą śmietaną. Rozłóż gorącą rozpuszczoną czekoladę.
Krok 20:
Możesz ozdobić ciasto w dowolny sposób, zgodnie z wyobraźnią i smakiem. Smacznego!
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g