ciasto panienki z kwaśną śmietaną

najdelikatniejsze i Najłatwiejsze ciasto z kremem. Ciasto jest porównywalne z damskimi palcami, długim ciasteczkiem z kremem, nasączonym delikatną śmietaną. Puste przestrzenie w środku sprawiają, że deser jest lekki, dosłownie przewiewny. Żaden słodki ząb nie odrzuci kawałka tego delikatnego przysmaku.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 29 czerwca-5 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 5 g
tłuszcze 40 % 17 g
węglowodany 49 % 21 g
255 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do przygotowania ciasteczek budyniowych. Weź duże jajka (Kategoria C1), muszą mieć temperaturę pokojową. Ciasto parzone można również przygotować na jednej wodzie lub na jednym mleku. Weź mąkę najwyższej jakości, ponieważ wysoka zawartość glutenu jest bardzo ważna dla ciasta parzonego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój masło na kawałki, włóż do rondla z grubym dnem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj mleko, wodę i sól do masła. Na średnim ogniu podgrzej powstałą masę, często mieszając, aby olej całkowicie się rozpuścił.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadzić masę do wrzenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy tylko zacznie się gotowanie, zrób mały ogień i wlej cały (!) przesianej mąki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Aktywnie wymieszaj mąkę z płynem. Zagniataj ciasto, aż będzie całkowicie gładkie. Przy ciągłym mieszaniu trzymaj patelnię z ciastem na małym ogniu przez 1-2 minuty, aby mąka dobrze się ugotowała. Ciasto powinno pozostawać w tyle za ściankami patelni. Wyjmij patelnię z pieca, pozwól ciastu ostygnąć, aż będzie ciepłe. Aby stało się to szybciej, możesz przenieść go do innego pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubijam wszystkie jajka na raz. Możesz wprowadzić jedno jajko do ciasta. Nie wkładaj jajek do gorącego lub zbyt ciepłego ciasta, w przeciwnym razie zwinie się, a ciasteczka nie wyrosną dobrze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Do lekko ciepłego ciasta wlej 1/4 ubitych jajek (lub ubij 1 jajko). Aktywnymi ruchami wymieszaj, aby jajko było całkowicie rozłożone w całej objętości ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Każde następne jajko należy wprowadzić dopiero po całkowitym wymieszaniu poprzedniego z ciastem. Ciasto powinno być lepkie, jednorodne, powoli spływające z łyżki klinem.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Za pomocą worka do szprycowania ułóż ciasteczka w kształcie patyczków w niewielkiej odległości od siebie na arkuszu. Podczas pieczenia ciastka powiększą się. Jeśli nie ma torby cukierniczej, możesz użyć ciasnej torebki z odciętym rogiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Piecz puste miejsca w piekarniku nagrzanym do 190C przez 25-30 minut na złoty kolor. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, aby ciasteczka się nie osiadły. Gotowe ciasteczka całkowicie ostudzić. Mam 2 arkusze ciasteczek.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    W przypadku kremu weź śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu, aby krem był grubszy. Jest to konieczne, aby ciasto dobrze zachowało swój kształt.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Połącz śmietanę, cukier i cukier waniliowy w wygodnej misce, wymieszaj. Pozostaw krem na 10 minut, aby cukier się rozpuścił.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Rozpocznij składanie ciasta. Zanurz każde ciastko w śmietanie, aby było pokryte kremem ze wszystkich stron.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Aby uformować ciasto, możesz użyć dzielonej formy bez dna (moja średnica formy wynosi 20 cm). Połóż go na płaskim talerzu. Rozłóż warstwę kremowych ciasteczek budyniowych.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Warstwa po warstwie ułóż wszystkie ciasteczka, zanurzając je w śmietanie. Pozostałą śmietaną przykryj ciasto na wierzchu. Pozostaw trochę kremu, aby później posmarować boki ciasta. Przykryj ciasto folią spożywczą na wierzchu i wstaw do lodówki na 4-5 godzin, aby deser był dobrze nasycony, a krem zgęstniał.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Udekoruj ciasto czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Umieść kawałki czekolady w filiżance.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Umieść filiżankę na garnku z wrzącą wodą. Podczas mieszania doprowadź czekoladę do stanu płynnego.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Z schłodzonego ciasta ostrożnie zdejmij dzielony pierścień, posmaruj boki pozostałą śmietaną. Rozłóż gorącą rozpuszczoną czekoladę.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Możesz ozdobić ciasto w dowolny sposób, zgodnie z wyobraźnią i smakiem. Smacznego!

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Aby uniknąć błędów, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy