skład / składniki
metoda gotowania
Mus malinowy to bardzo smaczny deser, a jego zawartość kalorii jest dość niska. Ponadto maliny, jak powiedziałem, są bardzo dobre dla zdrowia.
przepis na gotowanie jest dość prosty.
maliny należy posortować, umyć i przetrzeć przez sito (najczęściej siekam w blenderze).
żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody.
białka i żółtka należy oddzielić od siebie.
ubij żółtka z cukrem i skrobią, aż się spienią. Powstałą mieszaninę kładziemy na łaźni wodnej zbudowanej z dwóch patelni.
kontynuując ubijanie, stopniowo wlewaj gorące mleko.
gotuj przez pół godziny, nadal intensywnie ubijając.
wlej ubite białka do powstałej mieszanki mleka. Następnie dodaj żelatynę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
następnie dodaj nasze puree malinowe do schłodzonej mieszanki, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
po 15 minutach należy dodać bitą śmietanę, wymieszać i po rozłożeniu na porcje pozostawić w lodówce na godzinę.
gotowy mus malinowy można ozdobić jagodami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g