Mus malinowy

najdelikatniejszy mus. Równie dobry jako samodzielny deser, jak i na ciasto. Od wczesnego dzieciństwa uwielbiam galaretki, suflety i musy. Moja mama przygotowywała je na każde wakacje. Mus malinowy zawsze był jednym z moich ulubionych.
AnyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 4 g
tłuszcze 25 % 5 g
węglowodany 55 % 11 g
102 kcal
IG: 55 / 0 / 45

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h 10 min

Mus malinowy to bardzo smaczny deser, a jego zawartość kalorii jest dość niska. Ponadto maliny, jak powiedziałem, są bardzo dobre dla zdrowia.
przepis na gotowanie jest dość prosty.
maliny należy posortować, umyć i przetrzeć przez sito (najczęściej siekam w blenderze).
żelatynę moczyć w niewielkiej ilości wody.
białka i żółtka należy oddzielić od siebie.
ubij żółtka z cukrem i skrobią, aż się spienią. Powstałą mieszaninę kładziemy na łaźni wodnej zbudowanej z dwóch patelni.
kontynuując ubijanie, stopniowo wlewaj gorące mleko.
gotuj przez pół godziny, nadal intensywnie ubijając.
wlej ubite białka do powstałej mieszanki mleka. Następnie dodaj żelatynę, wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia.
następnie dodaj nasze puree malinowe do schłodzonej mieszanki, dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki.
po 15 minutach należy dodać bitą śmietanę, wymieszać i po rozłożeniu na porcje pozostawić w lodówce na godzinę.
gotowy mus malinowy można ozdobić jagodami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy