skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Szpinak, który miałem, nie był świeży, ale z głębokiego zamrożenia. Można go rozmrozić w kuchence mikrofalowej (około 20 minut) lub pozostawić w temperaturze pokojowej na noc. Czas gotowania 40 minut-z wyłączeniem czasu rozmrażania.
Krok 2:
Drobno posiekaj cebulę i ziemniaki
Krok 3:
Rozpuść masło w rondlu i podsmaż cebulę, aż będzie przezroczysta
Krok 4:
Wprowadź ziemniaki i smaż z cebulą przez 5 minut.
Krok 5:
Dodaj szpinak i wodę, gotuj wszystkie warzywa razem przez 15 minut
Krok 6:
Posiekaj zieloną masę na jednorodne puree (zrobiłem blenderem, możesz to zrobić za pomocą robota kuchennego), dodaj mleko (lepiej już gorące), sól i gotuj przez kolejne 5 minut (zaczynając od momentu wrzenia). Jakoś bardziej przyzwyczaiłem się do kremowego szpinaku ze śmietaną, więc postanowiłem spróbować zrobić mleko. Okazało się to bardzo przyjemne: oczywiście ziemniaki nadają zupie gęstość, a ubijanie za pomocą robota kuchennego lub blendera sprawia, że konsystencja wygląda jak gęsty krem.
na tym naszym kremowa zupa szpinakowa skończone.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g