prosty miód pitny w domu

Oryginalny, pachnący, mocny, pyszny! Prosty miód pitny to napój alkoholowy, który można łatwo przygotować w domu. Jest to jeden z najstarszych napojów, zrobiony z miodu i chmielu. Im większa ekspozycja miodu pitnego,tym wyższy stopień.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 12 g
60 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 15 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić prosty miód pitny w domu? Przygotuj jedzenie. Weź naturalny, pachnący miód, najlepiej kwiatowy. Gęstość miodu nie jest tak ważna — nadal rozpuści się w wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Odmierz wymaganą ilość chmielu i drożdży. Używam granulowanego chmielu i specjalnych drożdży piwnych. Wszystko to można znaleźć w specjalistycznym sklepie piwowarskim.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Odmierz potrzebną ilość wody. Wlej go do rondla, podpal i zagotuj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie dodaj miód i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Gotuj mieszaninę przez 5 minut. Podczas gotowania usuń pianę, która się utworzy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie wlej wodę miodową do szklanego słoika i ostudź, aż będzie ciepła. Dodaj drożdże i chmiel.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przykryj słoik gazą i odłóż na kilka dni w ciepłe miejsce do fermentacji. Fermentacja zajmie 5-7 dni.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Po zakończeniu procesu fermentacji napój przecedzić przez kilka warstw gazy. Im więcej warstw, tym mniejszy będzie osad. Butelkuj, zamknij pokrywki i umieść w chłodnym miejscu do zaparzania i przechowywania. Po tygodniu możesz spróbować napoju. Miłego poczęstunku!

miód pitny to napój o niskiej zawartości alkoholu o mocy do 16 stopni. To najstarszy, zdrowy i pyszny napój z miodu.
możliwość przygotowania napoju takiego jak miód pitny w domu jest jedną z jego zalet.
miód pitny staje się silniejszy od okresu dojrzewania. Jeśli zostanie użyty bezpośrednio po ugotowaniu, będzie bardziej przypominał kwas chlebowy w smaku. Dlatego, jeśli chcesz uzyskać więcej napojów alkoholowych, należy pozostawić do zaparzenia przez co najmniej 2-3 miesiące.
aby dodać smaku napojowi, podczas fermentacji dodaje się świeże jagody i różne przyprawy, takie jak imbir, gałka muszkatołowa, goździki i inne.
miód pitny najlepiej przechowywać w szklanych naczyniach-butelkach lub słoikach. Ale w czasach starożytnych był przechowywany w drewnianych beczkach i traktowany tylko podczas dużych świąt. Dlatego starzenie się takiego napoju w tamtych czasach było bardzo długie.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

suche drożdże można zastąpić świeżymi prasowanymi drożdżami w stosunku 1: 3. Oznacza to, że na 1 gram suchych drożdży potrzebnych zgodnie z przepisem musisz wziąć 3 gramy świeżych.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Drożdże prasowane - 109   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chmiel - 0   kcal/100g

Podobne przepisy