skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim dokładnie umyj golonkę w gorącej wodzie.
2. Wkładamy golonkę do odpowiedniej objętości rondla, napełniamy wodą. Woda powinna całkowicie pokryć wieprzowinę.
3. Wysyłamy patelnię do ognia. Obierz czosnek. Wysyłamy całe goździki na patelnię. Wysyłamy tam również strąk chili. W razie potrzeby możesz dodać połowę strąka.
4. Również po czosnku dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Solić. Bulion powinien być zauważalnie słony, ale oczywiście nie warto go przesadzać.
5. Gotuj golonkę przez półtorej godziny. Jeśli golonka jest większa, potrzebujesz odpowiednio więcej czasu.
6. Gotowość można sprawdzić za pomocą nakłucia - jeśli golonka zostanie przebita bez większego wysiłku, oznacza to, że jest gotowa. Schładzamy golonkę do temperatury pokojowej bez wyjmowania z bulionu. W tym czasie jest nasycony aromatami przypraw.
7. Wyjmij schłodzoną golonkę z bulionu. Wytrzyj go do sucha serwetkami.
8. Wyłóż paletę folią, umieść kierownicę na grillu. Przykryj również folią na wierzchu, aby uniknąć czarnych plam sadzy na wieprzowinie.
9. Wędzimy na średnim ogniu. Gdy tylko dym wydostanie się z rury, Wykryj moment rozpoczęcia palenia. Zwykle czas palenia waha się od 30 do 60 minut. To znowu zależy od wielkości kierownicy, jej grubości.
10. Pod koniec wędzenia otwórz wędzarnię, usuń folię. Pozostaw w tej pozycji dodatkowe 10 minut. Jest to konieczne, aby nadmiar wilgoci wyparował.
11. Schłodzić gotową golonkę do temperatury pokojowej. Następnie ostrożnie pakujemy go w folię i wysyłamy do lodówki na jeden dzień.
miłej degustacji! Jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g