Golonka wędzona na gorąco

co może smakować lepiej niż wędzona wieprzowina?! Golonkę wędzoną na gorąco można przygotować samodzielnie w domu. To sycąca przekąska do piwa, również wędzoną golonkę można pokroić na małe kawałki i użyć do kanapek lub dodać do sałatki. Do palenia zaleca się stosowanie zrębków olchowych. Aby nadać lekki, żywiczny aromat i smak, stosuje się zrębki wiśni. Oczywiście lepiej palić na świeżym powietrzu. Ale musisz dokładnie upewnić się, że ogień jest równomiernie rozłożony pod dnem wędzarni.
NOTKA56Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 42 % 18 g
tłuszcze 53 % 23 g
węglowodany 5 % 2 g
283 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 6 h

1. Przede wszystkim dokładnie umyj golonkę w gorącej wodzie.

2. Wkładamy golonkę do odpowiedniej objętości rondla, napełniamy wodą. Woda powinna całkowicie pokryć wieprzowinę.

3. Wysyłamy patelnię do ognia. Obierz czosnek. Wysyłamy całe goździki na patelnię. Wysyłamy tam również strąk chili. W razie potrzeby możesz dodać połowę strąka.

4. Również po czosnku dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Solić. Bulion powinien być zauważalnie słony, ale oczywiście nie warto go przesadzać.

5. Gotuj golonkę przez półtorej godziny. Jeśli golonka jest większa, potrzebujesz odpowiednio więcej czasu.

6. Gotowość można sprawdzić za pomocą nakłucia - jeśli golonka zostanie przebita bez większego wysiłku, oznacza to, że jest gotowa. Schładzamy golonkę do temperatury pokojowej bez wyjmowania z bulionu. W tym czasie jest nasycony aromatami przypraw.

7. Wyjmij schłodzoną golonkę z bulionu. Wytrzyj go do sucha serwetkami.

8. Wyłóż paletę folią, umieść kierownicę na grillu. Przykryj również folią na wierzchu, aby uniknąć czarnych plam sadzy na wieprzowinie.

9. Wędzimy na średnim ogniu. Gdy tylko dym wydostanie się z rury, Wykryj moment rozpoczęcia palenia. Zwykle czas palenia waha się od 30 do 60 minut. To znowu zależy od wielkości kierownicy, jej grubości.

10. Pod koniec wędzenia otwórz wędzarnię, usuń folię. Pozostaw w tej pozycji dodatkowe 10 minut. Jest to konieczne, aby nadmiar wilgoci wyparował.

11. Schłodzić gotową golonkę do temperatury pokojowej. Następnie ostrożnie pakujemy go w folię i wysyłamy do lodówki na jeden dzień.

miłej degustacji! Jedz z przyjemnością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy