skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak marynować gorzką paprykę na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ostra papryka w puszkach nie jest bardzo popularna i nie można jeść wielu takich papryki. Dlatego ugotujemy niewielką ilość pieprzu w najmniejszych słoikach. Paprykę można przyjmować w dowolnym rozmiarze, dowolnym kształcie i dowolnym kolorze. Radzę wybrać średniej wielkości odmiany pieprzu-takie, że na jeden kęs. Idealna jest okrągła ostra papryka lub papryka w kształcie dzwonu.
Krok 2:
Umyj pieprz i nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Wiele odmian ostrej papryki ma bardzo grube ściany i potrzebujemy marynaty, aby dostać się do pieprzu.
Krok 3:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez kilka minut.
Krok 4:
Napełnij słoiki pieprzem.
Krok 5:
Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut.
Krok 6:
Spuść wodę do osobnego naczynia.
Krok 7:
Dodaj sól.
Krok 8:
Dodaj cukier.
Krok 9:
Wlej ocet. W tym przepisie stosuje się ocet 6-9%, ale jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8. Doprowadź marynatę do wrzenia.
Krok 10:
Wlej wrzącą marynatę do słoika i szczelnie przykryj lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana.
Krok 11:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g