gorzka papryka marynowana na zimę bez sterylizacji

przygotuj marynatę z charakterem! Gorzka papryka na zimę to świetna przekąska do wszystkich mocnych alkoholi! Przedmiot jest po prostu przygotowany, nie wymaga sterylizacji i jest doskonale przechowywany przez kilka lat ze względu na jego ostrość i obecność octu!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 86 % 6 g
26 kcal
IG: 67 / 0 / 33

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak marynować gorzką paprykę na zimę? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Ostra papryka w puszkach nie jest bardzo popularna i nie można jeść wielu takich papryki. Dlatego ugotujemy niewielką ilość pieprzu w najmniejszych słoikach. Paprykę można przyjmować w dowolnym rozmiarze, dowolnym kształcie i dowolnym kolorze. Radzę wybrać średniej wielkości odmiany pieprzu-takie, że na jeden kęs. Idealna jest okrągła ostra papryka lub papryka w kształcie dzwonu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj pieprz i nakłuj w kilku miejscach wykałaczką. Wiele odmian ostrej papryki ma bardzo grube ściany i potrzebujemy marynaty, aby dostać się do pieprzu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Po prostu wkładam słoiki z odrobiną wody do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale można je również wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub po prostu trzymać nad parą lub zalać wrzącą wodą. Wystarczy gotować pokrywki przez kilka minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Napełnij słoiki pieprzem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Napełnij wrzącą wodą, przykryj pokrywkami i pozostaw na 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Spuść wodę do osobnego naczynia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj sól.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj cukier.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wlej ocet. W tym przepisie stosuje się ocet 6-9%, ale jeśli masz esencję, rozcieńcz ją wodą w stosunku 1: 8. Doprowadź marynatę do wrzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej wrzącą marynatę do słoika i szczelnie przykryj lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy