Nauryz

tradycyjne świąteczne wiosenne danie kuchni kazachskiej jest pyszne! Nauryz w Kazachstanie to święto odnowy, wiosny, piękna! Wszyscy traktują się nawzajem, nakryte są hojne stoły. Im bogatszy stół tego dnia, tym bardziej zamożny będzie cały rok. Nauryz-skóra jest najważniejszym daniem tego stołu. Tradycyjnie to danie składa się z siedmiu głównych składników. Każda rodzina ma swój własny przepis na skórę z innym składem produktów. Możesz wziąć różne mięso i różne zboża, różne produkty mleczne. Oczywiście najlepiej gotować z mięsa końskiego, to jest standard. Ale jeśli nie ma mięsa końskiego, wystarczy wołowina. Krajowe kiełbasy i krajowe produkty mleczne można zastąpić ich rosyjskimi odpowiednikami. Tak, będzie już & quot; trochę nie to", ale z braku...
MarikusiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 5 g
tłuszcze 29 % 5 g
węglowodany 41 % 7 g
92 kcal
IG: 43 / 29 / 29

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h 30 min

dokładnie spłucz produkty mięsne. Odłóż nerki jagnięce, gotuj resztę do miękkości przez 2-3 godziny pod przykryciem na małym ogniu z dodatkiem cebuli do wody-do 5 głów.
gotuj nerki osobno w wodzie przez 1 godzinę. Następnie spuść wodę i dodaj nerki do mięsa.
Kurt rozcieńczyć w bulionie mięsnym (2 szklanki). Tutaj: śliwka.olej, suzma, czosnek, czerwony.pieprz. Niech stoi 3 godziny, a my nadal gotujemy mięso.
ugotuj ziarno lub płatki zbożowe do połowy ugotowane. Dodaj mleko i gotuj, aż ziarno się zagotuje.
ziarno dodać do mięsa i & nbsp;gotować 30 minut na wolnym ogniu.ogień.
wyjmij mięso, lekko ostudź, pokrój w plastry i włóż z powrotem do bulionu.
usuń mięso i ziarna z pieca, dodaj tutaj Kurt z bulionem i przyprawami (ten, który był podawany przez 3 godziny). Wymieszaj wszystko i podgrzej na ogniu, ale nie doprowadzaj do silnego wrzenia. Cały czas przeszkadzać.
Katyk lekko odcedź i wymieszaj z kumys. Dodaj to wszystko do skóry Nauryz, mieszając drewnianą łyżką. Najważniejsze jest, aby mleko się nie zwijało.
w gotowej formie Nauryz podaje się razem z tortillami zwanymi żeci kulesh. Smacznego!
pamiętaj, aby trzymać się dokładnie tych produktów, które opisałem w Uwagach do składników! To ważne, w przeciwnym razie nie będziesz miał Prawdziwej Skóry Nauryz!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jagnięcina chuda - 169   kcal/100g
  • Baranina tłusta - 225   kcal/100g
  • Baranina-mostek - 533   kcal/100g
  • Jagnięcina-szynka - 232   kcal/100g
  • Kotlet jagnięcy z kością - 380   kcal/100g
  • Baranina - łopatka - 284   kcal/100g
  • Baranina-część grzbietowa - 459   kcal/100g
  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Twarda Czerwona pszenica wiosenna (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica twarda czerwona ozima (całe ziarno) - 330   kcal/100g
  • Pszenica miękka czerwona ozima (całe ziarno) - 326   kcal/100g
  • Pszenica Biała (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Pszenica twarda (całe ziarno) - 332   kcal/100g
  • Kruszona pszenica sucha twarda czerwona - 359   kcal/100g
  • Kruszona pszenica ozima - 358   kcal/100g
  • Pszenica sucha, bez przypraw w puszkach - 168   kcal/100g
  • Pszenica sucha, konserwowana z przyprawami - 182   kcal/100g
  • Ziarno sorgo - 332   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 352   kcal/100g
  • Ziarna pszenicy kiełkującej - 305   kcal/100g
  • Kasza pszenna - 332   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowina - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Papryka ostra - 40   kcal/100g
  • Konin (ujednoznacznienie - 172   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 251   kcal/100g
  • Nerki jagnięce - 77   kcal/100g

Podobne przepisy