skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować owsiankę dyniową w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania owsianki bez użycia zbóż. Jeśli chcesz, możesz dodać wanilinę lub świeże jagody do smaku. Wybierz dynię z pomarańczowym miąższem, a następnie owsianka będzie miała jasny kolor.
Krok 2:
Pokrój dynię na kawałki, usuń nasiona i odetnij skórkę. Jeśli skórka jest bardzo twarda, pokrój dynię na małe kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie ją usunąć. Pokrój obraną dynię na kawałki i włóż do miski wolnowaru. Im mniejsze cięcie, tym bardziej Dynia się gotuje.
Krok 3:
Wlej mleko do miski dyni. Zamiast mleka możesz wziąć śmietanę, wtedy owsianka okaże się bardziej delikatna. Dodaj cukier do dyni z mlekiem. Zwykły cukier można zastąpić trzcinowym lub brązowym, wtedy owsianka dyniowa będzie miała lekki karmelowy smak.
Krok 4:
Zamknij pokrywkę wolnowaru i ustaw tryb "duszenie" na 40 minut. Mam ustawiony na 30 minut, więc po sygnale musiałem ponownie włączyć program na 10 minut.
Krok 5:
Przenieś gotową dynię do miski i zetrzyj tłuczkiem, aby zrobić tłuczone ziemniaki. Jeśli chcesz, aby nie było w nim żadnych kawałków, przebij wszystko blenderem. Spróbuj owsianki dyniowej i dopraw do smaku cukrem i solą, jeśli chcesz. Jeśli podajesz go na gorąco, możesz doprawić go masłem.
Krok 6:
Smacznego.
warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g