owsianka dyniowa na mleku w powolnej kuchence bez kaszy

Szybkie i smaczne, łatwe gotowanie bez kłopotów! Nawet początkująca gospodyni domowa może gotować owsiankę dyniową na mleku w powolnej kuchence bez płatków zbożowych. Okazuje się, że jest pachnący i bardzo smaczny. Możesz łatwo przygotować zdrowe śniadanie lub lekką kolację dla swojej rodziny.
LaliczAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 2 g
tłuszcze 12 % 2 g
węglowodany 76 % 13 g
71 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować owsiankę dyniową w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki do przygotowania owsianki bez użycia zbóż. Jeśli chcesz, możesz dodać wanilinę lub świeże jagody do smaku. Wybierz dynię z pomarańczowym miąższem, a następnie owsianka będzie miała jasny kolor.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Pokrój dynię na kawałki, usuń nasiona i odetnij skórkę. Jeśli skórka jest bardzo twarda, pokrój dynię na małe kawałki, dzięki czemu łatwiej będzie ją usunąć. Pokrój obraną dynię na kawałki i włóż do miski wolnowaru. Im mniejsze cięcie, tym bardziej Dynia się gotuje.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej mleko do miski dyni. Zamiast mleka możesz wziąć śmietanę, wtedy owsianka okaże się bardziej delikatna. Dodaj cukier do dyni z mlekiem. Zwykły cukier można zastąpić trzcinowym lub brązowym, wtedy owsianka dyniowa będzie miała lekki karmelowy smak.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zamknij pokrywkę wolnowaru i ustaw tryb "duszenie" na 40 minut. Mam ustawiony na 30 minut, więc po sygnale musiałem ponownie włączyć program na 10 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przenieś gotową dynię do miski i zetrzyj tłuczkiem, aby zrobić tłuczone ziemniaki. Jeśli chcesz, aby nie było w nim żadnych kawałków, przebij wszystko blenderem. Spróbuj owsianki dyniowej i dopraw do smaku cukrem i solą, jeśli chcesz. Jeśli podajesz go na gorąco, możesz doprawić go masłem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego.

warzywa korzeniowe najlepiej myć szczotką lub twardą gąbką pod bieżącą wodą.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

pamiętaj, że czas i tryb gotowania w przepisie są podane w przybliżeniu. Wszystkie multicookery działają inaczej, a nawet te same modele tego samego producenta mogą mieć swoje własne cechy. Zanim zaczniesz gotować nowe danie dla Ciebie w powolnej kuchence, dokładnie przestudiuj instrukcje, a następnie w praktyce spróbuj najpierw ugotować znane Ci potrawy, a następnie nowe, wybierając tryb i czas indywidualnie dla własnej techniki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy