pierogi z jagodami na kefirze

najsmaczniejsze, piękne, bujne, apetyczne, dla całej rodziny! Pierogi z jagodami na kefirze to prawdziwe letnie danie, gdy wokół jest tyle świeżych jagód. Z ciastem zagniatanym na kefirze nie pękają, całe nadzienie pozostaje w środku. Samo ciasto jest bardzo udane-elastyczne, ale jednocześnie miękkie i bujne.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 6 g
tłuszcze 2 % 1 g
węglowodany 84 % 37 g
183 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pierogi z jagodami na kefirze? Przygotuj jedzenie. Zawartość tłuszczu w kefirze nie ma znaczenia. Mąka może potrzebować innej ilości, spójrz na ciasto i jego konsystencję. Jagody nadają się zarówno świeże, jak i mrożone. Jeśli używasz mrożonych, nie rozmrażaj ich wcześniej. Posortuj jagody, umyj i osusz, wylewając je na ręcznik papierowy. Dostosuj ilość cukru w nadzieniu do swoich upodobań.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Podgrzej kefir, aż będzie ciepły, zrobiłem to na patelni na kuchence, na najmniejszym ogniu. Tylko uważaj — przegrzany kefir może się zwinąć. Wlej do niego cukier, sól i sodę, wymieszaj. Ponieważ kefir jest ciepły, produkty rozpuszczą się w nim znacznie szybciej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Natychmiast rozpocznie się reakcja między kwasem zawartym w kefirze a zasadą, jaką jest soda. Dzięki temu uwolni się dwutlenek węgla, zobaczysz to od razu-masa zacznie bulgotać. W rezultacie ciasto będzie bardziej puszyste i miękkie. Pozostaw kefir na 5 minut, a następnie wlej go do miski na ciasto. Wbij tam jajko, wymieszaj trzepaczką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zacznij dodawać mąkę do masy kefirowej partiami, upewniając się, że ją przesiewasz. To nie tylko usunie zanieczyszczenia, ale także wzbogaci mąkę powietrzem, co poprawi ciasto. Po każdej porcji mąki wymieszaj ciasto, najpierw trzepaczką, a następnie rękami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gdy ciasto będzie gęste, przenieś je na stół i ugniataj już na nim. Czy dodać więcej mąki, zdecyduj o konsystencji ciasta-jeśli mocno się klei, włóż więcej, jeśli możesz już bezpiecznie ugniatać, zatrzymaj się.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W rezultacie ciasto powinno być gładkie i jednolite. Zbierz go w kulkę, przykryj ręcznikiem i pozostaw na 30 minut. W tym czasie mąka w końcu wchłonie cały płyn, rozwinie się w nim gluten, który jest odpowiedzialny za elastyczność-o wiele łatwiej jest pracować z takim ciastem, dlatego radzę zawsze odpoczywać po ugniataniu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Następnie podziel ciasto na trzy części, aby wygodniej było je rozwałkować. Na stole posypanym mąką rozwałkuj ciasto na warstwę, ale niezbyt cienką, pozostaw lekko pulchne, 4-5 mm, aby ciasto nie pękło podczas gotowania.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pokrój ciasto w kółka szklanką lub specjalnym nacięciem. Nie rób małych półfabrykatów, aby pomieścić więcej jagód.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż łyżeczkę jagód na krążku ciasta, posyp łyżeczką cukru na wierzchu. Przy tak dużej ilości pierogów nie są zbyt słodkie, posypałam je cukrem podczas jedzenia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połącz i ściśnij krawędzie przedmiotu obrabianego, tworząc "placek".

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    W razie potrzeby przekręć kręcony szew pierogów - to nie tylko je ozdobi, ale także dodatkowo ochroni przed wyciekiem soku.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Jak gotować pierogi? Zagotuj wodę w dużym rondlu — pierogi powinny swobodnie unosić się podczas gotowania, aby się nie sklejały. Z tego samego powodu radzę gotować je partiami. Lekko posolić wodę. Wrzuć pierogi. Wymieszaj łyżką, aby pierogi nie przykleiły się do dna. Poczekaj na ponowne zagotowanie, umiarkuj ogień. Po wypłynięciu pierogów gotuj je przez 3 do 5 minut, w zależności od wielkości.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wyjmij gotowe pierogi łyżką cedzakową na talerz i natychmiast podawaj. Bardzo smaczne będzie podanie im lodów lub dowolnego słodkiego kremu do smaku. Smacznego!

bardzo nam się podobały pierogi z jagodami! Ciasto było szczególnie zadowolone-miękkie, posłuszne, smaczne. 

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

aby uniknąć błędów podczas pracy z mąką, przeczytaj o mące i jej właściwościach!

czy można zastąpić proszek do pieczenia sodą, jak dodać je poprawnie, aby pieczenie było bujne, jak uniknąć nieprzyjemnego smaku sody i więcej, przeczytaj artykuł "proszek do pieczenia czy soda oczyszczona - co jest lepsze?"   

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy