skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę fasolową z kurczakiem? Przygotuj składniki. Ugotuj filet z kurczaka w osolonej wodzie. Wyjmij z bulionu i osusz. Zawsze gotuję kurczaka poprzedniej nocy i zostawiam w bulionie do ostygnięcia. Następnie również w bulionie wkładam do lodówki do rana. Dzięki temu mięso z kurczaka zachowa soczystość i nie rozpadnie się na małe kawałki. Wrzuć fasolę do durszlaka, aby cały płyn był szklany.
Krok 2:
Pokrój kurczaka na małe kawałki lub rozłóż na włókna.
Krok 3:
Orzechy włoskie drobno posiekaj nożem lub zmiel w blenderze.
Krok 4:
W salaterce połącz filet z kurczaka, fasolę, posiekane orzechy i śmietanę.
Krok 5:
Dodaj czosnek przepuszczony przez prasę.
Krok 6:
Sól, pieprz sałatkę.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i podawaj sałatkę do stołu.
śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym bez dodatków.
kurczaka można zastąpić indykiem lub dowolnym innym rodzajem mięsa. Pamiętaj jednak, że w tym przypadku czas gotowania i zawartość kalorii w naczyniu ulegną zmianie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g
- Fasola czerwona - 93 kcal/100g