zupa puree z cukinii i ziemniaków

pyszne, delikatne, kremowe, odpowiednie dla dzieci! Zupa puree z cukinii i ziemniaków doskonale nadaje się do jedzenia dla niemowląt. Wszystkie warzywa w nim są dokładnie posiekane, a żadne dziecko nie zgadnie, co jest tak smaczne i zdrowe.
Julia M.Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 2 g
tłuszcze 40 % 4 g
węglowodany 40 % 4 g
56 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować zupę z cukinii i ziemniaków? Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Bulion może być używany jako warzywo, kurczak lub mięso. Obierz ziemniaki, czosnek, marchewkę i cebulę i dobrze spłucz z zanieczyszczeń pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Bulion do zupy wlej do rondla, podpal i zagotuj. Cały bulion nie musi być gotowany od razu. Zostaw trochę osobno, na wypadek, gdyby gotowa zupa była grubsza, niż byś chciał. Możesz go następnie dodać do gotowego dania. Pokrój obrane ziemniaki na kawałki i dodaj do gotującego się bulionu. Pozostaw do ugotowania.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umyj cukinię, odetnij ogony i obierz. Jeśli cukinia jest młoda, możesz użyć całej części cukinii. Jeśli cukinia jest już bardzo dorosła, konieczne jest usunięcie jej rdzenia w postaci nasion. Obraną cukinię pokroić w kostkę. Posiekaj cebulę i marchewkę. Rozmiar nie jest szczególnie ważny,więc wszystko zostanie zmielone blenderem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej patelnię, aż będzie gorąca, wlej trochę oleju roślinnego i smaż posiekaną cebulę i marchewkę przez 3-4 minuty.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Następnie dodaj pokrojoną cukinię na patelnię. Smaż wszystko razem przez kolejne 4-5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie włóż wszystkie smażone warzywa do garnka na ziemniaki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Doprowadź wszystko do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj trochę soli i przyprawy do smaku.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie wlej całą zawartość patelni do blendera, dodaj obrany czosnek i zmiel wszystkie składniki na gładką masę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przelej zupę z powrotem do garnka i wlej śmietanę. Wymieszać. W razie potrzeby możesz dodać trochę więcej bulionu. Skoncentruj się na konsystencji zupy, która bardziej Ci odpowiada. Doprowadź tłuczoną zupę do wrzenia i zdejmij z ognia.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotową kremową zupę z cukinii i ziemniaków najlepiej podawać natychmiast na gorąco. Aby uzupełnić, wysusz pokrojony w kostkę chleb lub bochenek na gorącej patelni. Dodaj krakersy do zupy bezpośrednio przed podaniem, aby nie miały czasu na namoczenie. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy