skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Jak zrobić sałatkę z buraków, ziemniaków i marchwi? Przygotuj produkty wymienione w przepisie. Jajka kurze ugotować wcześniej na twardo, zalać zimną wodą, aż ostygną. Ugotuj również buraki i osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach i marchewce, aż będą miękkie.
Krok 2:

Obierz cebulę. Opłucz zimną wodą i drobno pokrój w kostkę. Przenieś posiekaną cebulę do pojemnika i zalej wrzącą wodą, aby gorycz zniknęła. Po 10 minutach odcedź, opłucz cebulę zimną przefiltrowaną wodą i osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.
Krok 3:

Schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na średniej wielkości tarce.
Krok 4:

Obierz ugotowane ziemniaki. Zetrzyj go również na średniej tarce.
Krok 5:

Obierz ugotowaną marchewkę i zetrzyj jak pozostałe podukty.
Krok 6:

Jabłko weź słodko-kwaśne, na przykład odmianę Semerenko. Obierz i zetrzyj na drobnej lub średniej tarce.
Krok 7:

Moje ogórki są marynowane, ale możesz wziąć te słone. Pokrój je w małe kostki.
Krok 8:

Osobno, aby nie zabarwić innych warzyw na buraki, zetrzyj buraki.
Krok 9:

Polecam samemu zrobić majonez, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Najważniejsze jest użycie pysznego oleju roślinnego, lepiej oliwy z oliwek. Ale oczywiście możesz kupić wysokiej jakości majonez w sklepie. Możesz go zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Krok 10:

Na płaskim naczyniu Ustaw pierścień do gotowania. Jeśli nie masz pierścienia do gotowania, użyj dzielonej Formy do ciasta (średnica 18 cm). Połóż pierwszą warstwę i ubij ziemniaki łyżką. Posmaruj majonezem (około 1,5 łyżki stołowej).
Krok 11:

Ułóż marchewki drugą warstwą. Ubij go również łyżką i posmaruj majonezem. Rozłóż cebulę trzecią warstwą, następnie ogórki i ponownie posmaruj majonezem.
Krok 12:

Następna warstwa to jajka na twardo i majonez. Następnie starte jabłka i ponownie majonez.
Krok 13:

Ostatnia warstwa wierzchnia to starte buraki. nałóż siatkę majonezową na wierzch za pomocą torby do gotowania.
Krok 14:

Przed podaniem sałatka z buraków, ziemniaków i marchwi schłodzić przez kilka godzin w lodówce.
taką sałatkę można uzupełnić orzechami włoskimi.
jeśli nie lubisz, nie dodawaj cebuli.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal / 100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 11 kcal / 100g



