sałatka warzywna burak ziemniaczany marchewka

w dni powszednie i święta, niedrogi, łatwy w przygotowaniu! Sałatka warzywna buraki, ziemniaki, marchew - to coś pomiędzy Olivierem a futrem. Znany jest mi pod nazwą rząd. Sałatka okazuje się pyszna, delikatna, soczysta z przyjemną kwaskowatością. Wygląda całkiem uroczo, elegancko i świątecznie!
wiaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 2 g
tłuszcze 45 % 10 g
węglowodany 45 % 10 g
132 kcal
IG: 78 / 0 / 22

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z buraków, ziemniaków i marchwi? Przygotuj produkty wymienione w przepisie. Jajka kurze ugotować wcześniej na twardo, zalać zimną wodą, aż ostygną. Ugotuj również buraki i osobno ugotuj ziemniaki w mundurkach i marchewce, aż będą miękkie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę. Opłucz zimną wodą i drobno pokrój w kostkę. Przenieś posiekaną cebulę do pojemnika i zalej wrzącą wodą, aby gorycz zniknęła. Po 10 minutach odcedź, opłucz cebulę zimną przefiltrowaną wodą i osusz ręcznikami papierowymi z nadmiaru wilgoci.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Schłodzone jaja kurze obierz i zetrzyj na średniej wielkości tarce.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz ugotowane ziemniaki. Zetrzyj go również na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz ugotowaną marchewkę i zetrzyj jak pozostałe podukty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Jabłko weź słodko-kwaśne, na przykład odmianę Semerenko. Obierz i zetrzyj na drobnej lub średniej tarce.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Moje ogórki są marynowane, ale możesz wziąć te słone. Pokrój je w małe kostki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Osobno, aby nie zabarwić innych warzyw na buraki, zetrzyj buraki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polecam samemu zrobić majonez, będzie smaczniejszy i zdrowszy. Najważniejsze jest użycie pysznego oleju roślinnego, lepiej oliwy z oliwek. Ale oczywiście możesz kupić wysokiej jakości majonez w sklepie. Możesz go zastąpić kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Na płaskim naczyniu Ustaw pierścień do gotowania. Jeśli nie masz pierścienia do gotowania, użyj dzielonej Formy do ciasta (średnica 18 cm). Połóż pierwszą warstwę i ubij ziemniaki łyżką. Posmaruj majonezem (około 1,5 łyżki stołowej).

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Ułóż marchewki drugą warstwą. Ubij go również łyżką i posmaruj majonezem. Rozłóż cebulę trzecią warstwą, następnie ogórki i ponownie posmaruj majonezem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Następna warstwa to jajka na twardo i majonez. Następnie starte jabłka i ponownie majonez.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostatnia warstwa wierzchnia to starte buraki. nałóż siatkę majonezową na wierzch za pomocą torby do gotowania.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Przed podaniem sałatka z buraków, ziemniaków i marchwi schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

taką sałatkę można uzupełnić orzechami włoskimi.

jeśli nie lubisz, nie dodawaj cebuli.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal / 100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 11   kcal / 100g

Podobne przepisy