bułki maki shake w domu

Przygotuj najprostsze i najsmaczniejsze bułki Shake maki! Przetłumaczone dosłownie, shake to łosoś, a maki to bułki. Jak można się domyślić, te bułki składają się z następujących składników: ryżu, łososia i nori. W domu maki Shake są przygotowywane bardzo łatwo i okazuje się bardzo smaczne!
NikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 5 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 79 % 23 g
121 kcal
IG: 22 / 74 / 4

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki i ekwipunek do przygotowania bułek. Będziesz potrzebował Maty i folii spożywczej. Ryż należy kupić japoński, okrągły lub specjalny ryż do sushi. Ryż długoziarnisty i gotowany na parze kategorycznie nie nadaje się, ponieważ ze względu na niską zawartość skrobi taki ryż nie ma niezbędnego glutenu, a ugotowane danie po prostu się rozpadnie. Do tankowania należy użyć octu ryżowego.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej ryż do miski, wlej zimną bieżącą wodę i aby uniknąć uszkodzenia ziaren, delikatnie spłucz ryż, odcedź mętną wodę i ponownie wlej czystą zimną bieżącą wodę. Ryż należy spłukać co najmniej 4 razy, woda powinna być czysta i przezroczysta. Wrzuć umyty ryż do durszlaka i pozostaw na 10 minut, w tym czasie cały nadmiar płynu spłynie.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej ryż do rondla i zalej wodą, podpal. Bardzo ważne jest przestrzeganie stosunku ryżu do wody. Powinno być 1: 1. Gdy woda się zagotuje, przykryj patelnię przezroczystą pokrywką, zmniejsz ogień do niskiego i gotuj przez 15 minut. W tym czasie wilgoć powinna całkowicie odparować. Nie można otworzyć pokrywy podczas gotowania, więc aby zobaczyć proces gotowania, lepiej jest użyć przezroczystej pokrywy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po upływie określonego czasu zdejmij patelnię z ryżem z ognia i pozostaw ryż do gotowania na parze pod zamkniętą pokrywką przez kolejne 10 minut. Nie otwieraj pokrywki, ryż powinien być całkowicie ugotowany.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    W tym czasie przygotuj sos. Wlej ocet ryżowy do małej chochli (Turku), dodaj cukier i sól. Umieść chochlę na małym ogniu i mieszając rozpuść luźne składniki. Po rozpuszczeniu cukru i soli natychmiast zdejmij dressing z ognia. Sos w żadnym wypadku nie powinien się gotować, więc nie można go gotować na dużym ogniu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Przenieś gotowy ryż do drewnianej miski wytartej wilgotnym ręcznikiem, aby ryż nie przykleił się do naczyń. Lepiej jest użyć specjalnej wanny hangiri z cyprysu, ale nie mam takiej, więc użyłem tej, która była. Drewniane naczynia służą do zapobiegania wszelkim interakcjom z octem ryżowym, a także drewniane naczynia pochłaniają nadmiar wilgoci z ryżu podczas mieszania.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź drewnianą szpatułkę i umieść ją nad ryżem. Wlać sos octowy na szpatułkę i delikatnie rozprowadzić na ryżu. Płynnymi ruchami rozbij ryż, wymieszaj go delikatnie, uważając, aby nie uszkodzić ziaren ryżu. Przykryj wilgotnym, czystym ręcznikiem i pozwól ryżowi ostygnąć. Gdy ryż ostygnie, możesz zacząć tworzyć sushi i bułki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj wodę do zwilżenia rąk. Wlej kęs ryżu i wodę w stosunku 1:3 do małego pojemnika. Zwilżając ręce w takim roztworze, łatwiej będzie pracować rękami z ryżem. Lepiej jest używać przefiltrowanej wody, ponieważ trafia ona bezpośrednio do produktu konsumpcyjnego bez dalszej obróbki cieplnej.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Przygotuj matę. Musi być kilkakrotnie owinięty folią spożywczą. Rolki Shake make mają małą średnicę, więc pokrój arkusz nori na pół. Jeśli tego nie zrobisz, bułki okazują się"ślimakiem". Połóż pół arkusza nori błyszczącą stroną do dołu na przygotowanej macie. Namocz ręce w roztworze, weź 70 gramów. ugotowany ryż i spłaszcz go na nori, pozostawiając 1 cm na wierzchu.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oczyść lekko soloną rybę ze skóry i kości, pokrój w podłużne małe kostki. Ilość łososia na liść nori będzie wymagać około 15 gramów. Połóż kostki łososia na środku ryżu. Pomagając matą, zacznij zwijać rolkę w kierunku od siebie. Wolna krawędź nori owinie się i przyklei do rolki. Z pomocą maty uformuj rolkę w okrągły kształt.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przenieś gotową rolkę na deskę i zwilżając nóż w roztworze, najpierw odetnij krawędzie, a następnie przetnij rolkę na pół. Połącz dwie połówki rolki i ponownie pokrój na pół. I ponownie pokrój każdą połowę. Powinieneś dostać 8 rolek. 8 małych bułek jest gotowych. Podawaj gotowe maki Shake na stole wraz z wasabi, marynowanym imbirem i sosem sojowym. Nóż należy zwilżyć, aby ryż nie przykleił się do noża i nie doprowadził do deformacji rolek.

wiele przepisów Shake maki mówi, że nori należy przeciąć na pół. Zrobiłam to. Nadal radzę nie ciąć arkusza wodorostów, ale lepiej umieścić nadzienia 2 razy większe. Po pierwsze, praca z połową arkusza nori jest niezwykle niewygodna, a po drugie, bułki są bardzo małe.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Łosoś mielony - 130   kcal/100g
  • Łosoś wędzony - 162   kcal/100g
  • Łosoś z grilla - 283   kcal/100g
  • Łosoś świeży - 201   kcal/100g
  • Łosoś solony - 269   kcal/100g
  • Łosoś saute - 379   kcal/100g
  • Sos sojowy - 51   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Nori - 3   kcal/100g
  • Wasabi - 143   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ocet ryżowy - 20   kcal/100g
  • Okrągły ryż - 330   kcal/100g
  • Marynowany imbir - 51   kcal/100g

Podobne przepisy