Sałatka Delikatna z kurczakiem i serem

proste, ze zwykłych potraw, przepyszne! Delikatna sałatka z kurczakiem i serem to łatwy przepis z dostępnymi składnikami. Jest przygotowywany szybko, produkty są niedrogie i dobrze się ze sobą łączą. Ta sałatka będzie dobrze wyglądać zarówno na codziennych, jak i świątecznych stołach.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 39 % 13 g
tłuszcze 55 % 18 g
węglowodany 6 % 2 g
223 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić delikatną sałatkę z kurczakiem i serem? Przygotuj jedzenie. Gotuj pierś z kurczaka, jajka i marchewkę z wyprzedzeniem i ostudź. Lepiej jest wziąć ser o neutralnym smaku, półmiękkim lub twardym, naturalnym, bez dodatków roślinnych.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby zaimpregnować warstwy, zrób sos: przełóż obrane ząbki czosnku przez prasę i wymieszaj z majonezem, dodaj sól, w razie potrzeby możesz dodać zmielony czarny pieprz. Pamiętaj, że majonez zawiera już sól, nie przesadzaj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso z bulionu i ostudź. Schłodzony filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. W wybranym naczyniu sałatkowym połóż połowę pokrojonego fileta z kurczaka. Posmaruj warstwę kurczaka odrobiną sosu majonezowo-czosnkowego.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Schłodzone jaja kurze obierz. Podziel jedno lub dwa jajka na żółtka i białka, odłóż żółtka na bok, aby udekorować sałatkę. Zetrzyj jajka na grubej tarce. Połóż połowę startych jajek następną warstwą po kurczaku. Posmaruj tę warstwę sosem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jak gotować marchewki? Dobrze umyj warzywa korzeniowe, włóż do rondla i zalej czystą zimną wodą. Gotuj marchewki przez 20-30 minut po ugotowaniu na małym ogniu, w zależności od wielkości. Ugotowane schłodzone marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Połóż połowę startej marchewki na warstwie z jajkami. Posmaruj tę warstwę sosem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Zetrzyj ser na grubej tarce. Tarty ser ułożyć równą warstwą na warstwie marchewki. Posmaruj tę warstwę odrobiną sosu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz-kurczak, jajka, marchew, ser, pokrywając każdą warstwę odrobiną sosu. Ostatnią warstwę obficie posmaruj sosem i udekoruj żółtkami jajek startymi na drobnej tarce. Oprócz żółtek sałatkę można ozdobić świeżymi ziołami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pamiętaj, aby schłodzić sałatkę przed podaniem: warstwy są nasączone sosem, sałatka stanie się bardziej soczysta i marchewka nie będzie miała wyraźnego smaku warzywnego. Następnie podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

sałatka w pełni zasługuje na swoją nazwę: delikatna konsystencja składników, brak produktów o jasnym, specyficznym smaku. A dzięki jasnemu projektowi (żółtko na wierzchu i marchewka w warstwach) taka sałatka stanie się doskonałą ozdobą świątecznego stołu.

gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal/100g

Podobne przepisy