skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić delikatną sałatkę z kurczakiem i serem? Przygotuj jedzenie. Gotuj pierś z kurczaka, jajka i marchewkę z wyprzedzeniem i ostudź. Lepiej jest wziąć ser o neutralnym smaku, półmiękkim lub twardym, naturalnym, bez dodatków roślinnych.
Krok 2:
Aby zaimpregnować warstwy, zrób sos: przełóż obrane ząbki czosnku przez prasę i wymieszaj z majonezem, dodaj sól, w razie potrzeby możesz dodać zmielony czarny pieprz. Pamiętaj, że majonez zawiera już sól, nie przesadzaj.
Krok 3:
Ugotuj filet z kurczaka. Jak gotować filet z kurczaka? Zagotuj wodę w rondlu, zanurz w niej mięso. Dodaj sól. Gotuj kurczaka przez 30 minut na małym ogniu na małym ogniu. Następnie wyjmij mięso z bulionu i ostudź. Schłodzony filet z kurczaka pokroić na małe kawałki. W wybranym naczyniu sałatkowym połóż połowę pokrojonego fileta z kurczaka. Posmaruj warstwę kurczaka odrobiną sosu majonezowo-czosnkowego.
Krok 4:
Schłodzone jaja kurze obierz. Podziel jedno lub dwa jajka na żółtka i białka, odłóż żółtka na bok, aby udekorować sałatkę. Zetrzyj jajka na grubej tarce. Połóż połowę startych jajek następną warstwą po kurczaku. Posmaruj tę warstwę sosem.
Krok 5:
Jak gotować marchewki? Dobrze umyj warzywa korzeniowe, włóż do rondla i zalej czystą zimną wodą. Gotuj marchewki przez 20-30 minut po ugotowaniu na małym ogniu, w zależności od wielkości. Ugotowane schłodzone marchewki obrać i zetrzeć na grubej tarce. Połóż połowę startej marchewki na warstwie z jajkami. Posmaruj tę warstwę sosem.
Krok 6:
Zetrzyj ser na grubej tarce. Tarty ser ułożyć równą warstwą na warstwie marchewki. Posmaruj tę warstwę odrobiną sosu.
Krok 7:
Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz-kurczak, jajka, marchew, ser, pokrywając każdą warstwę odrobiną sosu. Ostatnią warstwę obficie posmaruj sosem i udekoruj żółtkami jajek startymi na drobnej tarce. Oprócz żółtek sałatkę można ozdobić świeżymi ziołami.
Krok 8:
Pamiętaj, aby schłodzić sałatkę przed podaniem: warstwy są nasączone sosem, sałatka stanie się bardziej soczysta i marchewka nie będzie miała wyraźnego smaku warzywnego. Następnie podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!
sałatka w pełni zasługuje na swoją nazwę: delikatna konsystencja składników, brak produktów o jasnym, specyficznym smaku. A dzięki jasnemu projektowi (żółtko na wierzchu i marchewka w warstwach) taka sałatka stanie się doskonałą ozdobą świątecznego stołu.
gotuj sałatki tylko z całkowicie schłodzonej żywności. Zrobiona z ciepłej sałaty może szybko się zepsuć.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser"Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser "Emmental" 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Pierś z kurczaka (filet) - 113 kcal/100g