skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę z solonym różowym łososiem? Przygotuj składniki.
Krok 2:
Oczyść solonego różowego łososia z kości i skóry. Pokrój miąższ w kostkę.
Krok 3:
Ziemniaki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę. Miałem jednego dużego ziemniaka. Po ugotowaniu oczyściłem go, pokroiłem na 4 części i pieczełem w piekarniku przez około 15 minut. Więc smak okazał się bardziej interesujący.
Krok 4:
Marchewki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.
Krok 5:
Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.
Krok 6:
Ogórki pokroić również w drobną kostkę.
Krok 7:
W salaterce połącz różowego łososia, jajka, ziemniaki i ogórki.
Krok 8:
Dopraw majonezem.
Krok 9:
I dobrze wymieszaj.
majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Gotowany różowy łosoś - 168 kcal/100g
- Różowy łosoś świeży - 142 kcal/100g
- Łosoś różowy - 169 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g