Sałatka z solonym różowym łososiem

można zrobić z dowolną czerwoną rybą-soloną lub wędzoną. Zwykle duże rodzinne święta przygotowywałam sałatkę warstwową "mniszek lekarski" z czerwoną rybą. Tym razem na urodziny syna czas na gotowanie był krótki, więc zrobiłem uproszczoną wersję, usuwając ser i zastępując jabłka świeżymi letnimi ogórkami. Okazało się, że jest to nowa sałatka o ciekawym smaku, którą wszyscy lubili nie mniej niż poprzednik.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 7 g
tłuszcze 33 % 7 g
węglowodany 33 % 7 g
121 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę z solonym różowym łososiem? Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oczyść solonego różowego łososia z kości i skóry. Pokrój miąższ w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ziemniaki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę. Miałem jednego dużego ziemniaka. Po ugotowaniu oczyściłem go, pokroiłem na 4 części i pieczełem w piekarniku przez około 15 minut. Więc smak okazał się bardziej interesujący.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marchewki ugotować w skórce do miękkości, schłodzić, obrać i pokroić w kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jajka ugotować na twardo, schłodzić i obrać. Pokrój w drobną kostkę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ogórki pokroić również w drobną kostkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W salaterce połącz różowego łososia, jajka, ziemniaki i ogórki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dopraw majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I dobrze wymieszaj.

majonez lepiej zrobić samemu. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe domowe przepisy na majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Gotowany różowy łosoś - 168   kcal/100g
  • Różowy łosoś świeży - 142   kcal/100g
  • Łosoś różowy - 169   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g

Podobne przepisy