Sałatka z wędzonym serem warkocz

Oryginalna pikantna sałatka z pysznym serem. Ta sałatka jest interesująca ze względu na jej główny składnik-wędzony ser warkocz. Dzięki niemu sałatka ma oryginalny smak. Ta sałatka jest przeznaczona na przyjazne spotkania.
AnnaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 32 % 10 g
tłuszcze 58 % 18 g
węglowodany 10 % 3 g
218 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wspomniane potrawy na sałatkę. Jajka gotować przez około 7-10 minut i schłodzić w zimnej wodzie. Ugotuj filet z piersi kurczaka, możesz użyć pieczonego fileta. Ogórki są świeże, jeden duży lub dwa (jak moje) małe. Cebula w sałatce weź czerwoną sałatkę. Sos sałatkowy wymaga majonezu. Świeża pietruszka jest gdzieś w jednym małym pęczku. Oliwki do dekoracji sałatki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Możesz przygotować sałatkę we wspólnej salaterce warstwami lub podać porcje za pomocą pierścienia do serwowania. Będę gotować warstwami w salaterce w dwóch etapach, więc podzielę wszystkie składniki na dwie części. Ugotowany i schłodzony filet rozłożyć na włókna lub pokroić w paski. Połóż filet z kurczaka na dnie salaterki, lekko dociśnij łyżką i posmaruj odrobiną majonezu lub zrób siatkę majonezową.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Opłucz świeże ogórki zimną wodą i osusz ręcznikiem. Odetnij końcówki ogórków i pokrój w paski. Dodaj pokrojone ogórki do salaterki. Lekko posmaruj (1 łyżka) tę warstwę majonezem. Nie obieram ogórków, jak widać. Możesz obrać ogórki przed krojeniem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ser warkocz wyjmij z opakowania i weź odpowiednią ilość do sałatki. Rozłóż ser na włókna lub pokrój w paski. Dodaj kolejną warstwę do sałatki i posmaruj majonezem. Zmień stopień cięcia dla siebie. Oznacza to, że może być inny, zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Oczyść wstępnie ugotowane i schłodzone jajka. Pokrój jajka w paski i ułóż warstwę w salaterce. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz cebulę sałatkową, umyj i pokrój w cienkie półpierścienie. Pietruszkę opłucz zimną wodą i bardzo dobrze osusz. Ułóż kolejną warstwę w sałatce z posiekaną cebulą i natką pietruszki. Posmaruj odrobiną majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz. Ostatnią warstwę posmaruj majonezem i posyp posiekaną natką pietruszki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ta sałatka przed podaniem powinna stać w lodówce przez co najmniej godzinę, aby wszystkie warstwy były namoczone. Podczas serwowania udekoruj sałatkę połówkami oliwek. Ten krok można pominąć, co oznacza, że oliwki są dodawane do naczynia zgodnie z życzeniem.

sałatka jest obfita, smaczna i bardzo oryginalna. Ser "warkocz" nie jest tak częstym gościem na codziennym stole. Częściej działa jako przekąska do napoju piankowego. Ale nie wszyscy próbowali sałatki z serem. Chociaż jeśli spojrzysz, jest wiele sałatek z tym składnikiem. Możesz zacząć poznawać te sałatki dzięki temu prostemu przepisowi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Oliwki - 115   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Ser warkocz - 320   kcal/100g

Podobne przepisy