skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wspomniane potrawy na sałatkę. Jajka gotować przez około 7-10 minut i schłodzić w zimnej wodzie. Ugotuj filet z piersi kurczaka, możesz użyć pieczonego fileta. Ogórki są świeże, jeden duży lub dwa (jak moje) małe. Cebula w sałatce weź czerwoną sałatkę. Sos sałatkowy wymaga majonezu. Świeża pietruszka jest gdzieś w jednym małym pęczku. Oliwki do dekoracji sałatki.
Krok 2:
Możesz przygotować sałatkę we wspólnej salaterce warstwami lub podać porcje za pomocą pierścienia do serwowania. Będę gotować warstwami w salaterce w dwóch etapach, więc podzielę wszystkie składniki na dwie części. Ugotowany i schłodzony filet rozłożyć na włókna lub pokroić w paski. Połóż filet z kurczaka na dnie salaterki, lekko dociśnij łyżką i posmaruj odrobiną majonezu lub zrób siatkę majonezową.
Krok 3:
Opłucz świeże ogórki zimną wodą i osusz ręcznikiem. Odetnij końcówki ogórków i pokrój w paski. Dodaj pokrojone ogórki do salaterki. Lekko posmaruj (1 łyżka) tę warstwę majonezem. Nie obieram ogórków, jak widać. Możesz obrać ogórki przed krojeniem.
Krok 4:
Ser warkocz wyjmij z opakowania i weź odpowiednią ilość do sałatki. Rozłóż ser na włókna lub pokrój w paski. Dodaj kolejną warstwę do sałatki i posmaruj majonezem. Zmień stopień cięcia dla siebie. Oznacza to, że może być inny, zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
Krok 5:
Oczyść wstępnie ugotowane i schłodzone jajka. Pokrój jajka w paski i ułóż warstwę w salaterce. Posmaruj tę warstwę odrobiną majonezu.
Krok 6:
Obierz cebulę sałatkową, umyj i pokrój w cienkie półpierścienie. Pietruszkę opłucz zimną wodą i bardzo dobrze osusz. Ułóż kolejną warstwę w sałatce z posiekaną cebulą i natką pietruszki. Posmaruj odrobiną majonezu.
Krok 7:
Powtórz wszystkie warstwy jeszcze raz. Ostatnią warstwę posmaruj majonezem i posyp posiekaną natką pietruszki.
Krok 8:
Ta sałatka przed podaniem powinna stać w lodówce przez co najmniej godzinę, aby wszystkie warstwy były namoczone. Podczas serwowania udekoruj sałatkę połówkami oliwek. Ten krok można pominąć, co oznacza, że oliwki są dodawane do naczynia zgodnie z życzeniem.
sałatka jest obfita, smaczna i bardzo oryginalna. Ser "warkocz" nie jest tak częstym gościem na codziennym stole. Częściej działa jako przekąska do napoju piankowego. Ale nie wszyscy próbowali sałatki z serem. Chociaż jeśli spojrzysz, jest wiele sałatek z tym składnikiem. Możesz zacząć poznawać te sałatki dzięki temu prostemu przepisowi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Oliwki - 115 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Ser warkocz - 320 kcal/100g