quenelle Chicken
skład / składniki
3
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Odetnij skórki z bochenka.
Krok 3:
Zalej miękisz mlekiem i pozostaw na 2-3 minuty.
Krok 4:
Włóż mielonego kurczaka, jajko, mąkę, kawałek bochenka namoczony w mleku, sól i pieprz do miski blendera.
Krok 5:
Ubij masę, aż będzie gładka.
Krok 6:
W rondlu zagotuj wodę ze szczyptą soli. Nabierz trochę mielonego mięsa łyżką stołową i włóż do wrzącej wody.
Krok 7:
Gotuj quenelle przez około 7 minut, aż będą miękkie. Gotowe quenele powinny wypłynąć na powierzchnię.
Krok 8:
Wyjmij quenelle z bulionu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Baton - 273 kcal/100g
- Kurczak mielony - 143 kcal/100g