skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z koktajlu morskiego, potrzebujemy: wody; mrożony koktajl morski; ziemniaki; marchew; cebula; przyprawy do ryb; czarny pieprz i sól.
Krok 2:
Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę.
Krok 3:
Umieść całe warzywa korzeniowe na patelni. Wlać 2 litry wody.
Krok 4:
Podpal. Gdy woda się zagotuje, dodaj przyprawy do ryb i sól. Gotuj, aż warzywa się ugotują, około 30 minut.
Krok 5:
Wyrzuć cebulę i wyjmij marchewkę i ziemniaki z bulionu i przenieś na talerz. Ochłodzić. Następnie pokrój je na małe kawałki.
Krok 6:
Odcedź bulion i wróć do ognia. Włóż koktajl morski do wrzącego bulionu, ponownie zagotuj zupę i gotuj przez około 15 minut.
Krok 7:
Dodaj gotowane ziemniaki i marchewkę. Wymieszać.
Krok 8:
Odstaw zupę pod przykryciem na około 15 minut.
Krok 9:
Następnie wlej do talerzy. Smacznego!
mrożony koktajl morski można zdefiniować jako różne owoce morza. Skład składników koktajlu może być różny dla różnych producentów. Mogą to być przedstawiciele skorupiaków, małży, głowonogów, a nawet szkarłupni. Najczęściej półprodukt jest reprezentowany przez kalmary, krewetki, ośmiornice i małże. Ta zupa jest bardzo niskokaloryczna ze względu na brak nadmiaru węglowodanów i tłuszczów. Z czego słyną owoce morza.
owoce morza zawierają aminokwasy, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, D, PP, a także dużą liczbę pierwiastków śladowych, które mają korzystny wpływ na całą pracę gruczołów dokrewnych i metabolizm.
zwierzęta morskie wchodzące w skład tego produktu są uważane za przyjazne dla środowiska (pomimo ogólnego zanieczyszczenia oceanów na świecie). W porównaniu ze zwierzętami hodowanymi przez ludzi do celów spożywczych nie są wypełnione hormonami i antybiotykami.
Owoce morza zawierają bardzo korzystny aminokwas tauryny, który przyczynia się do normalizacji ciśnienia krwi i poziomu glukozy we krwi.
koktajl morski to magazyn jodu, którego potrzebują osoby z chorobami tarczycy.
tłuszcz w owocach morza jest zdrowszy niż tłuszcz zwierzęcy. Jego stosowanie przyczynia się do normalizacji metabolizmu tłuszczów w organizmie i zatrzymuje rozwój miażdżycy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Przyprawy suche - 240 kcal / 100g