zupa koktajlowa z owocami morza

do zupy można dodać koncentrat pomidorowy lub pomidory. Zasadniczo jem marynowany koktajl morski. Postanowiłem spróbować ich gotowanych. Nie radzę tutaj używać kałamarnic - mogą stać się bardzo trudne. Jeśli chcesz je dodać, lepiej dodać na samym końcu-1-2 minuty przed końcem gotowania.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 80 % 4 g
20 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki. Aby przygotować zupę z koktajlu morskiego, potrzebujemy: wody; mrożony koktajl morski; ziemniaki; marchew; cebula; przyprawy do ryb; czarny pieprz i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz ziemniaki, cebulę i marchewkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Umieść całe warzywa korzeniowe na patelni. Wlać 2 litry wody.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podpal. Gdy woda się zagotuje, dodaj przyprawy do ryb i sól. Gotuj, aż warzywa się ugotują, około 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyrzuć cebulę i wyjmij marchewkę i ziemniaki z bulionu i przenieś na talerz. Ochłodzić. Następnie pokrój je na małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odcedź bulion i wróć do ognia. Włóż koktajl morski do wrzącego bulionu, ponownie zagotuj zupę i gotuj przez około 15 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj gotowane ziemniaki i marchewkę. Wymieszać.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Odstaw zupę pod przykryciem na około 15 minut.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Następnie wlej do talerzy. Smacznego!

mrożony koktajl morski można zdefiniować jako różne owoce morza. Skład składników koktajlu może być różny dla różnych producentów. Mogą to być przedstawiciele skorupiaków, małży, głowonogów, a nawet szkarłupni. Najczęściej półprodukt jest reprezentowany przez kalmary, krewetki, ośmiornice i małże. Ta zupa jest bardzo niskokaloryczna ze względu na brak nadmiaru węglowodanów i tłuszczów. Z czego słyną owoce morza.

owoce morza zawierają aminokwasy, rozpuszczalne w tłuszczach witaminy A, E, D, PP, a także dużą liczbę pierwiastków śladowych, które mają korzystny wpływ na całą pracę gruczołów dokrewnych i metabolizm.
zwierzęta morskie wchodzące w skład tego produktu są uważane za przyjazne dla środowiska (pomimo ogólnego zanieczyszczenia oceanów na świecie). W porównaniu ze zwierzętami hodowanymi przez ludzi do celów spożywczych nie są wypełnione hormonami i antybiotykami.
Owoce morza zawierają bardzo korzystny aminokwas tauryny, który przyczynia się do normalizacji ciśnienia krwi i poziomu glukozy we krwi.
koktajl morski to magazyn jodu, którego potrzebują osoby z chorobami tarczycy.
tłuszcz w owocach morza jest zdrowszy niż tłuszcz zwierzęcy. Jego stosowanie przyczynia się do normalizacji metabolizmu tłuszczów w organizmie i zatrzymuje rozwój miażdżycy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Przyprawy suche - 240   kcal / 100g

Podobne przepisy