grzyby z ziemniakami w piekarniku ze śmietaną

bardzo aromatyczne ziemniaki o smaku grzybowym! Grzyby z ziemniakami w piekarniku ze śmietaną to niesamowicie smaczne, bardzo soczyste i dość satysfakcjonujące gorące danie, które jest idealne na rodzinny obiad lub lunch.
AselekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 20 % 5 g
tłuszcze 40 % 10 g
węglowodany 40 % 10 g
151 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 20 min

1. Obierz ziemniaki i spłucz zimną wodą. Następnie pokrój go na plasterki, niezbyt małe-na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości bulw). Przenieś pokrojone warzywa do średniej wielkości rondla i zalej czystą wodą. Następnie umieść patelnię na średnim ogniu i zagotuj w niej wodę. Następnie zmniejsz ogień, Posol wodę do smaku i gotuj ziemniaki do połowy ugotowane. Gotuj przez 6-8 minut, w zależności od odmiany ziemniaków. Następnie spuść wodę.

2. Podczas gotowania ziemniaków włącz piekarnik na 200 stopni Celsjusza. Umyj liście szpinaku, połóż na czystym, suchym ręczniku do wyschnięcia. Liście szpinaku można stosować do woli - dodadzą świeżości i sprawią, że danie będzie zdrowsze.

3. W osobnym pojemniku wymieszaj śmietanę (co najmniej 20% tłuszczu) i oliwę z oliwek. Obierz czosnek i posiekaj specjalną prasą do czosnku. Zetrzyj cheddar na grubej tarce. Dodaj czosnek i połowę porcji startego sera do pojemnika na śmietanę i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze wymieszaj, dodaj sól i czarny świeżo zmielony pieprz.

4. Pieczarki dokładnie spłucz bieżącą wodą z ziemi i brudu. Następnie pozbądź się nadmiaru wody, wrzucając je do durszlaka. Wytnij wzdłuż średnich plasterków.

5. Nasmaruj naczynie do pieczenia o odpowiedniej wielkości kawałkiem masła. Następnie ułóż w nim pokrojone grzyby i gotowane ziemniaki warstwami, umieść liście szpinaku między ziemniakami. Na wierzch całość zalać mieszanką śmietany i oliwy z oliwek. Aby ziemniaki były bardziej soczyste, wlej trochę bulionu z kurczaka do formy.

6. Wstawić naczynie do pieczenia do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż ziemniaki będą w końcu gotowe. Następnie wyjmij naczynie z piekarnika i posyp pozostałym startym serem. Włóż naczynie do pieczenia z powrotem do piekarnika na około 10 minut, aby ser się stopił i lekko zrumienił.

gdy naczynie pokryje się złotobrązową skórką, wyjmij naczynie do pieczenia z piekarnika.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser "cheddar" - 392   kcal/100g
  • Rosół z kurczaka - 19   kcal/100g

Podobne przepisy