kasza jaglana z dynią

kasza jaglana z dynią-smaczna, jasna i bardzo zdrowa! Kasza jaglana z dynią może być podawana z miodem, ze śmietaną, z gęstym klasycznym jogurtem bez dodatków, ze słodką konserwacją. jeśli owsianka pozostanie po śniadaniu, możesz stworzyć z niej Różowe Słodkie kotlety na popołudniową przekąskę.
prikaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 3 g
tłuszcze 14 % 4 g
węglowodany 75 % 21 g
127 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić proso z dynią? Przygotuj niezbędne składniki. Owsiankę można przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku - sam wybierz płyn do smaku.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dokładnie opłucz proso w kilku wodach-smak gotowanego dania zależy bezpośrednio od tego etapu, ponieważ źle umyte gotowane proso jest bardzo gorzkie! Płucz, aż woda będzie czysta w pojemniku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wlej umyte płatki na patelnię lub kocioł.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj sól, cukier, inne przyprawy lub słodycze do smaku. Możesz użyć cukru waniliowego, aromatów.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej gorącą wodę w ilości 1 części zbóż do 2,5 części gorącego płynu. Umieść pojemnik z kaszą na kuchence, zagotuj, usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut bez przykrywania pojemnika pokrywką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Obierz i opłucz dynię, zetrzyj na drobnej tarce do pojemnika.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dodaj masę dyniową do garnka lub kotła z kaszą jaglaną, delikatnie wymieszaj. Gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotową kaszę jaglaną z dynią odstaw "pod przykryciem" na około 5 minut przy wyłączonym ogrzewaniu. Możesz dodać masło, jeśli nie planujesz rozprowadzać go bezpośrednio na talerzach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ułóż ugotowane danie na porcjowanych talerzach.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Doprawić roztopionym lub gęstym masłem, miodem lub innymi słodkimi sosami - opcjonalnie. Jeśli ugotowałeś owsiankę z dynią bez cukru, podaj do niej ser.

soczysta i zdrowa kasza jaglana z dynią spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu. Jasne danie można podać na śniadanie lub podwieczorek, jest bardzo zdrowe i apetyczne. Dynia, aby stworzyć danie, może być wstępnie zamrożona w sezonie zbierania. Aby szybciej ugotować proso, po umyciu można je zalać wrzącą wodą i pozostawić na 1 godzinę, można na noc, a następnie gotować przez 10 minut.

aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Dynia - 29   kcal/100g
  • Kasza jaglana - 335   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy