skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić proso z dynią? Przygotuj niezbędne składniki. Owsiankę można przygotować zarówno na wodzie, jak i na mleku - sam wybierz płyn do smaku.
Krok 2:
Dokładnie opłucz proso w kilku wodach-smak gotowanego dania zależy bezpośrednio od tego etapu, ponieważ źle umyte gotowane proso jest bardzo gorzkie! Płucz, aż woda będzie czysta w pojemniku.
Krok 3:
Wlej umyte płatki na patelnię lub kocioł.
Krok 4:
Dodaj sól, cukier, inne przyprawy lub słodycze do smaku. Możesz użyć cukru waniliowego, aromatów.
Krok 5:
Wlej gorącą wodę w ilości 1 części zbóż do 2,5 części gorącego płynu. Umieść pojemnik z kaszą na kuchence, zagotuj, usuń pianę. Zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut bez przykrywania pojemnika pokrywką.
Krok 6:
Obierz i opłucz dynię, zetrzyj na drobnej tarce do pojemnika.
Krok 7:
Dodaj masę dyniową do garnka lub kotła z kaszą jaglaną, delikatnie wymieszaj. Gotuj przez 4-5 minut na małym ogniu.
Krok 8:
Gotową kaszę jaglaną z dynią odstaw "pod przykryciem" na około 5 minut przy wyłączonym ogrzewaniu. Możesz dodać masło, jeśli nie planujesz rozprowadzać go bezpośrednio na talerzach.
Krok 9:
Ułóż ugotowane danie na porcjowanych talerzach.
Krok 10:
Doprawić roztopionym lub gęstym masłem, miodem lub innymi słodkimi sosami - opcjonalnie. Jeśli ugotowałeś owsiankę z dynią bez cukru, podaj do niej ser.
soczysta i zdrowa kasza jaglana z dynią spodoba się zarówno dorosłym, jak i dzieciom, nie tylko pod względem smaku, ale także wyglądu. Jasne danie można podać na śniadanie lub podwieczorek, jest bardzo zdrowe i apetyczne. Dynia, aby stworzyć danie, może być wstępnie zamrożona w sezonie zbierania. Aby szybciej ugotować proso, po umyciu można je zalać wrzącą wodą i pozostawić na 1 godzinę, można na noc, a następnie gotować przez 10 minut.
aby owsianka jaglana była smaczna, przeczytaj artykuł o zawiłościach wyboru i sekretach gotowania kaszy jaglanej.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Dynia - 29 kcal/100g
- Kasza jaglana - 335 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g