kasza gryczana z fasolką szparagową

obfita domowa kasza gryczana i dodatek fasoli! Danie okazuje się bardzo satysfakcjonujące, harmonijne i zrównoważone! Podczas serwowania możesz uzupełnić go dowolną soczystą sałatką lub kawałkiem świeżych warzyw! Świetne danie na rodzinne posiłki-smaczne i niedrogie!
MariaSAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 3 g
tłuszcze 20 % 4 g
węglowodany 65 % 13 g
97 kcal
IG: 15 / 85 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 45 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do gotowania gryki z fasolą szparagową. Będziesz potrzebował: kaszy gryczanej, cebuli, marchwi, zielonej fasoli (świeżej lub mrożonej), soli, czarnego pieprzu, oleju roślinnego i wody do gotowania kaszy gryczanej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Opłucz marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż posiekane warzywa i smaż na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Do smażonych warzyw umieść zieloną fasolkę na patelni. Nie jest konieczne wstępne rozmrażanie. Lekko podsmaż wszystko razem, często mieszając.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Sól i pieprz warzywa, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj warzywa na małym ogniu, aż fasola będzie całkowicie ugotowana (zajmie to około 15-20 minut). Fasolka szparagowa powinna być całkowicie miękka.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dokładnie opłucz kaszę gryczaną, włóż do rondla z grubym dnem, wlej wodę, dodaj sól (możesz włożyć jeszcze małą szczyptę cukru, aby zrównoważyć smak). Podpal, zagotuj, usuń pianę i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 15-20 minut, aby owsianka była w pełni ugotowana.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotową kaszę gryczaną należy połączyć i wymieszać z gotową mieszanką warzywną z patelni. Danie jest gotowe! Podawaj kaszę gryczaną z fasolą szparagową na gorąco. Idealnie powinno to być świeżo przygotowane danie, w razie potrzeby wskazane jest podgrzanie schłodzonej gryki. Smacznego!

wraz z cebulą i marchewką można również smażyć znacznie słodką paprykę dowolnego koloru i odmiany. Opłucz paprykę, usuń rdzeń i pokrój miąższ w paski lub kostki, a następnie dodaj do patelni wraz z marchewką i cebulą. Po duszeniu wraz z dodaną fasolą papryka stanie się miękka.

jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.

Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?" 

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Kasza gryczana (całe ziarno) - 335   kcal/100g
  • Ciemna mąka gryczana - 333   kcal/100g
  • Jasna mąka gryczana - 347   kcal/100g
  • Kasza gryczana gotowana - 163   kcal/100g
  • Gryka - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasolka szparagowa - 24   kcal / 100g

Podobne przepisy