skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do gotowania gryki z fasolą szparagową. Będziesz potrzebował: kaszy gryczanej, cebuli, marchwi, zielonej fasoli (świeżej lub mrożonej), soli, czarnego pieprzu, oleju roślinnego i wody do gotowania kaszy gryczanej.
Krok 2:
Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Opłucz marchewki, obierz i pokrój w cienkie paski. Na patelni rozgrzej olej roślinny, połóż posiekane warzywa i smaż na średnim ogniu, aż marchewka będzie miękka, a cebula będzie przezroczysta.
Krok 3:
Do smażonych warzyw umieść zieloną fasolkę na patelni. Nie jest konieczne wstępne rozmrażanie. Lekko podsmaż wszystko razem, często mieszając.
Krok 4:
Sól i pieprz warzywa, wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Gotuj warzywa na małym ogniu, aż fasola będzie całkowicie ugotowana (zajmie to około 15-20 minut). Fasolka szparagowa powinna być całkowicie miękka.
Krok 5:
Dokładnie opłucz kaszę gryczaną, włóż do rondla z grubym dnem, wlej wodę, dodaj sól (możesz włożyć jeszcze małą szczyptę cukru, aby zrównoważyć smak). Podpal, zagotuj, usuń pianę i gotuj na najmniejszym ogniu przez około 15-20 minut, aby owsianka była w pełni ugotowana.
Krok 6:
Gotową kaszę gryczaną należy połączyć i wymieszać z gotową mieszanką warzywną z patelni. Danie jest gotowe! Podawaj kaszę gryczaną z fasolą szparagową na gorąco. Idealnie powinno to być świeżo przygotowane danie, w razie potrzeby wskazane jest podgrzanie schłodzonej gryki. Smacznego!
wraz z cebulą i marchewką można również smażyć znacznie słodką paprykę dowolnego koloru i odmiany. Opłucz paprykę, usuń rdzeń i pokrój miąższ w paski lub kostki, a następnie dodaj do patelni wraz z marchewką i cebulą. Po duszeniu wraz z dodaną fasolą papryka stanie się miękka.
jak wybrać idealny garnek do zupy, owsianki lub marynowania ogórków przeczytaj artykuł o patelniach.
Przeczytaj wszystkie sekrety gotowania kaszy gryczanej i jak ją wybrać, aby danie było smaczne w artykule " zwykła gryka. Czy wszyscy o niej wiemy?"
ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Kasza gryczana (całe ziarno) - 335 kcal/100g
- Ciemna mąka gryczana - 333 kcal/100g
- Jasna mąka gryczana - 347 kcal/100g
- Kasza gryczana gotowana - 163 kcal/100g
- Gryka - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasolka szparagowa - 24 kcal / 100g