skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak gotować Lagman wieprzowy z ziemniakami i makaronem? Przygotuj niezbędne produkty. Do zupy możesz wziąć dowolną część wieprzowiny, mam część szynki. Możesz także zastąpić wieprzowinę dowolnym innym mięsem według własnych preferencji. Pamiętaj, aby wziąć oczyszczoną wodę. Woda z kranu może dać nieprzyjemny smak. Warzywa nadają się świeże, sezonowe. Weź makaron z pszenicy durum, możesz go zastąpić spaghetti. I lepiej ugotuj domowy makaron lagman.
Krok 2:
Aby rozpocząć, opłucz kawałek mięsa, którego będziesz używać pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, odetnij wszystkie filmy i pokrój na średnie kawałki.
Krok 3:
Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Aby uniknąć szczypania oczu podczas krojenia, opłucz plasterki cebuli i nóż pod bieżącą wodą.
Krok 4:
Umyj marchewki szczotką z brudu, obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Pokrój marchewki wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na średnie kawałki. Użyłam noża.
Krok 5:
Umyj paprykę i uwolnij ją z łodygi z nasionami. Pokrój go w paski wzdłuż, a następnie w kwadraty. Paprykę można przyjmować w dowolnym kolorze, ale czerwień doda więcej koloru zupie. Wziąłem zielony i czerwony.
Krok 6:
Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój na dowolne kawałki, lepiej do reszty warzyw, aby uzyskać większą harmonię. Jeśli nie lubisz skórek w pomidorze, zrób na nim nacięcie Krzyża na krzyżu i sparz wrzącą wodą. Skóra jest łatwa do usunięcia.
Krok 7:
Umyj ziemniaki z brudu szczotką, obierz i pokrój w średnie kostki. Lub możesz pokroić na większe kawałki według własnego gustu. Zrobiłem cięcie kręconym nożem.
Krok 8:
Opłucz warzywa pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu: koperek, pietruszkę, kolendrę, seler lub bazylię.
Krok 9:
Weź głęboką patelnię, posmaruj spód i boki bezzapachowym olejem roślinnym. Ułóż cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.
Krok 10:
Przesuń warzywa na bok. Umieść pokrojone mięso na patelni i smaż je na lekko złoty kolor. Następnie wymieszaj mięso i warzywa, sól i pieprz do smaku.
Krok 11:
Na patelnię dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.
Krok 12:
Dodaj do smażonych warzyw i mięsa koncentrat pomidorowy i 250 ml.gorącej wody. Nie radzę używać zimnej wody, obniży to ogólną temperaturę, a danie będzie gotować dłużej. Nasycenie sosu zależy od ilości koncentratu pomidorowego. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub keczupem. Dusić sos przez 30 minut na małym ogniu.
Krok 13:
Przenieś zawartość patelni na patelnię, dodaj do niej ziemniaki i wymieszaj.
Krok 14:
Wlej przefiltrowaną wodę do garnka, dostosowując żądaną gęstość. Dodałem litr wody i dostałem dość gęstą zupę. Możesz wziąć mniej wody, a otrzymasz grubszy SOS. Doprowadź naczynie do wrzenia i gotuj przez kolejne 30 minut na małym ogniu. W tym samym czasie przykryj patelnię pokrywką, ale nie do końca, aby wydostała się para.
Krok 15:
W tym czasie ugotuj makaron dla lagmana. Aby to zrobić, wlej 2 litry przefiltrowanej wody do osobnego rondla i dodaj łyżkę oleju słonecznikowego. Pomoże to makaronowi się nie sklejać. Doprowadź wodę do wrzenia i dopraw solą. Zanurz makaron we wrzącej wodzie i gotuj, aż będzie do połowy ugotowany, około 5 minut. Skoncentruj się na miękkości makaronu. Nie powinien być twardy, ale też nie do końca miękki. Wrzuć makaron do durszlaka lub sita.
Krok 16:
Podczas serwowania włóż makaron do głębokiego talerza i polej go sosem z warzywami i mięsem. Jeśli makaron zdążył ostygnąć, zalej go wrzącą wodą. Posyp obficie aromatycznymi ziołami na wierzchu i podawaj. Smacznego!
niezmiennym składnikiem klasycznego lagmana jest tradycyjny makaron. A mięso i warzywa można zastąpić własnym smakiem. Jako składnik mięsny stosuje się: jagnięcinę, wołowinę, mięso końskie. W kuchni europejskiej lagman gotuje się również na wieprzowinie, kurczaku i indyku.
warzywa są również dodawane w różnych porach roku i smakach: daikon, rzodkiewka, bakłażan, seler.
najlepszy przepis na domowy makaron dla lagmana, który możesz zobaczyć
tutaj
.
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal / 100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Wieprzowina tłusta - 333 kcal/100g
- Mięso wieprzowe - 357 kcal/100g
- Wieprzowina-chuda pieczeń - 184 kcal/100g
- Schab-kotlet z kością - 537 kcal/100g
- Sznycel wieprzowy - 352 kcal/100g
- Wieprzowina - ramię - 593 kcal/100g
- Szynka dzika - 113 kcal / 100g
- Wieprzowina - 259 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Makaron - 135 kcal / 100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g