Lagman wieprzowy z ziemniakami i makaronem

niezwykle smaczne, obfite, gorące, dla całej rodziny! Lagman wieprzowy z ziemniakami i makaronem jest bogaty, soczysty i bardzo aromatyczny! Można go przygotować jako pikantny sos mięsny lub gęstą zupę. Okazuje się szczególnie smaczny z makaronem domowej roboty.
NataliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 29 % 4 g
tłuszcze 36 % 5 g
węglowodany 36 % 5 g
83 kcal
IG: 80 / 20 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak gotować Lagman wieprzowy z ziemniakami i makaronem? Przygotuj niezbędne produkty. Do zupy możesz wziąć dowolną część wieprzowiny, mam część szynki. Możesz także zastąpić wieprzowinę dowolnym innym mięsem według własnych preferencji. Pamiętaj, aby wziąć oczyszczoną wodę. Woda z kranu może dać nieprzyjemny smak. Warzywa nadają się świeże, sezonowe. Weź makaron z pszenicy durum, możesz go zastąpić spaghetti. I lepiej ugotuj domowy makaron lagman.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby rozpocząć, opłucz kawałek mięsa, którego będziesz używać pod bieżącą wodą. Osusz ręcznikiem papierowym, odetnij wszystkie filmy i pokrój na średnie kawałki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebulę obrać, opłukać i pokroić w drobną kostkę. Aby uniknąć szczypania oczu podczas krojenia, opłucz plasterki cebuli i nóż pod bieżącą wodą.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Umyj marchewki szczotką z brudu, obierz nożem lub obieraczką do warzyw. Pokrój marchewki wzdłuż na ćwiartki, a następnie pokrój na średnie kawałki. Użyłam noża.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Umyj paprykę i uwolnij ją z łodygi z nasionami. Pokrój go w paski wzdłuż, a następnie w kwadraty. Paprykę można przyjmować w dowolnym kolorze, ale czerwień doda więcej koloru zupie. Wziąłem zielony i czerwony.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Umyj pomidory, usuń łodygę i pokrój na dowolne kawałki, lepiej do reszty warzyw, aby uzyskać większą harmonię. Jeśli nie lubisz skórek w pomidorze, zrób na nim nacięcie Krzyża na krzyżu i sparz wrzącą wodą. Skóra jest łatwa do usunięcia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj ziemniaki z brudu szczotką, obierz i pokrój w średnie kostki. Lub możesz pokroić na większe kawałki według własnego gustu. Zrobiłem cięcie kręconym nożem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Opłucz warzywa pod bieżącą wodą, osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj. Możesz wziąć dowolne warzywa według własnego gustu: koperek, pietruszkę, kolendrę, seler lub bazylię.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Weź głęboką patelnię, posmaruj spód i boki bezzapachowym olejem roślinnym. Ułóż cebulę, marchewkę i paprykę. Smaż przez około 5-7 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Przesuń warzywa na bok. Umieść pokrojone mięso na patelni i smaż je na lekko złoty kolor. Następnie wymieszaj mięso i warzywa, sól i pieprz do smaku.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Na patelnię dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu przez około 5 minut.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj do smażonych warzyw i mięsa koncentrat pomidorowy i 250 ml.gorącej wody. Nie radzę używać zimnej wody, obniży to ogólną temperaturę, a danie będzie gotować dłużej. Nasycenie sosu zależy od ilości koncentratu pomidorowego. Koncentrat pomidorowy można zastąpić sosem pomidorowym lub keczupem. Dusić sos przez 30 minut na małym ogniu.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przenieś zawartość patelni na patelnię, dodaj do niej ziemniaki i wymieszaj.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wlej przefiltrowaną wodę do garnka, dostosowując żądaną gęstość. Dodałem litr wody i dostałem dość gęstą zupę. Możesz wziąć mniej wody, a otrzymasz grubszy SOS. Doprowadź naczynie do wrzenia i gotuj przez kolejne 30 minut na małym ogniu. W tym samym czasie przykryj patelnię pokrywką, ale nie do końca, aby wydostała się para.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    W tym czasie ugotuj makaron dla lagmana. Aby to zrobić, wlej 2 litry przefiltrowanej wody do osobnego rondla i dodaj łyżkę oleju słonecznikowego. Pomoże to makaronowi się nie sklejać. Doprowadź wodę do wrzenia i dopraw solą. Zanurz makaron we wrzącej wodzie i gotuj, aż będzie do połowy ugotowany, około 5 minut. Skoncentruj się na miękkości makaronu. Nie powinien być twardy, ale też nie do końca miękki. Wrzuć makaron do durszlaka lub sita.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Podczas serwowania włóż makaron do głębokiego talerza i polej go sosem z warzywami i mięsem. Jeśli makaron zdążył ostygnąć, zalej go wrzącą wodą. Posyp obficie aromatycznymi ziołami na wierzchu i podawaj. Smacznego!

niezmiennym składnikiem klasycznego lagmana jest tradycyjny makaron. A mięso i warzywa można zastąpić własnym smakiem. Jako składnik mięsny stosuje się: jagnięcinę, wołowinę, mięso końskie. W kuchni europejskiej lagman gotuje się również na wieprzowinie, kurczaku i indyku. 

warzywa są również dodawane w różnych porach roku i smakach: daikon, rzodkiewka, bakłażan, seler.
najlepszy przepis na domowy makaron dla lagmana, który możesz zobaczyć tutaj .

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal / 100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Wieprzowina tłusta - 333   kcal/100g
  • Mięso wieprzowe - 357   kcal/100g
  • Wieprzowina-chuda pieczeń - 184   kcal/100g
  • Schab-kotlet z kością - 537   kcal/100g
  • Sznycel wieprzowy - 352   kcal/100g
  • Wieprzowina - ramię - 593   kcal/100g
  • Szynka dzika - 113   kcal / 100g
  • Wieprzowina - 259   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Makaron - 135   kcal / 100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g

Podobne przepisy