gniazda makaronu z mielonym serem na patelni

proste, ze zwykłych potraw, na obiad dla całej rodziny! Gniazda makaronu z mięsem mielonym i serem na patelni to świetna opcja na obfite i smaczne danie, które łączy jednocześnie przystawkę i mięso. Makaronu nie trzeba nawet gotować osobno — gotuje się je w bulionie natychmiast na patelni.
katushafinAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 10 g
tłuszcze 30 % 13 g
węglowodany 47 % 20 g
240 kcal
IG: 5 / 95 / 0

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić gniazda makaronu z mięsem mielonym i serem na patelni? Przygotuj jedzenie. Jako mięso mielone możesz użyć kurczaka, wieprzowiny, indyka. Weź makaron dobrej jakości, z mąki twardej. Nie gotują się. Zamiast bulionu możesz wziąć wodę. Solony bulion.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz i posiekaj cebulę w wygodny sposób. Zwykle trę na tarce, możesz użyć maszynki do mięsa, rozdrabniacza lub blendera. Lub drobno posiekaj nożem. Włóż cebulę, sól i pieprz do mielonego mięsa. Dobrze ugniataj. Możesz umieścić dowolne przyprawy do smaku. Możesz również dodać posiekany czosnek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Weź patelnię z bokami wystarczająco wysokimi, aby gniazda zmieściły się na wysokości. Włóż do niego gniazda. Z mielonego mięsa uformuj grudki. Delikatnie włóż mięso mielone do otworów gniazd.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej bulion na patelnię, aby był na poziomie 2/3 makaronu.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagotuj bulion, przykryj patelnię pokrywką i pozostaw naczynie do gotowania na małym ogniu przez 20-30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Uważaj na wodę. Gdy się zagotuje i minie ustalony czas, posyp gniazda startym serem. Przykryj i poczekaj, aż ser się rozpuści. Następnie wyłącz ogień. Danie jest gotowe. Lepiej podawać gniazda od razu, gdy są gorące. Smacznego!

bardzo podobał mi się pomysł gotowania makaronu na patelni. Najważniejsze jest, aby nie dopuścić do wrzenia płynu. Makaron jest w pełni ugotowany, miękki, ale się nie rozpadł. Mięso też było gotowe. Danie smakowało jak lasagne.
gniazda z mięsem mielonym można również gotować w piekarniku lub powolnej kuchence.
na patelni, na której będziesz gotować gniazda, możesz zrobić smażenie z cebuli, marchwi i koncentratu pomidorowego. Wtedy makaron będzie w sosie, jest jeszcze smaczniejszy.
jako sos możesz wziąć kremowy, kwaśny i pomidorowy. Aby to zrobić, najpierw przygotuj sos na patelni, a następnie umieść gniazda z mięsem mielonym.
Wybierz Zielenie według własnych upodobań. Uwielbiamy bazylię, możesz wziąć pietruszkę lub koperek.

jak prawidłowo ugotować makaron, jak ugotować makaron al dente, jak wybrać produkt wysokiej jakości, aby uniknąć rozczarowań i nie tylko przeczytaj artykuł "makaron i makaron-subtelności wyboru i sekrety gotowania" .

ser do tego dania nadaje się każdy-twardy, półtwardy, miękki, jak mozzarella. Najważniejsze jest to, że jest smaczny, wysokiej jakości, bez substytutów tłuszczów mlecznych i dobrze się topi.

ważne! niewłaściwie dobrana patelnia może zepsuć nawet najlepszy przepis. Przeczytaj wszystkie szczegóły, jak wybrać idealną patelnię do różnych potraw tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mieszane mięso mielone - 351   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Pieprz - 26   kcal/100g
  • Bulion mięsny - 34   kcal/100g
  • Gniazdo makaronu - 346   kcal/100g

Podobne przepisy