biała czekolada domowej roboty

domowe jest lepsze niż sklepowe! Przygotuj białą czekoladę w domu! Bardzo smaczne! Domowa biała czekolada może teraz zrobić każdy, każdego dnia, o każdej porze, dodając wszystko według własnego gustu i pragnienia. Najważniejsze jest zaopatrzenie się w niezbędne składniki.
FosterAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 2 g
tłuszcze 35 % 29 g
węglowodany 62 % 51 g
617 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wszystkie niezbędne składniki. Dla czekolady ważna jest jakość każdego produktu.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W kąpieli wodnej rozpuść masło kakaowe.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj cukier puder z mlekiem w proszku.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przesiej trochę proszku do oleju i ciągle mieszaj. W tym procesie dodaj sól.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Tworzy gładką, jednorodną gorącą białą czekoladę. Jeśli nie jesz cukru, dodaj miód do masła zamiast cukru pudru do smaku i dobrze wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj wanilię do czekolady (cukier waniliowy lub ekstrakt potrzebują 0,5 łyżeczki, wanilia - szczypta).

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przenieś czekoladę do kokilek. Jeśli jest bardzo zimny, podgrzej go ponownie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Potrząśnij kokilkami, aby czekolada dobrze się rozprowadziła, a bąbelki, jeśli są obecne, wyszły. Umieść formy na zimno na kilka godzin lub do całkowitego zestalenia masy czekoladowej.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ostrożnie wyjmij czekoladę z kokilek.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Jeśli coś się zepsuje, możesz nasmarować miejsce pęknięcia gorącą czekoladą i skleić.

miłego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Mleko w proszku - 465   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Masło kakaowe - 884   kcal/100g

Podobne przepisy