Sałatka fasola marchew kiełbasa

Prosta, pyszna i satysfakcjonująca sałatka na świąteczny stół i nie tylko! Żaden świąteczny stół nie jest kompletny bez sałatek. Każda gospodyni domowa musi mieć przepis na swoją charakterystyczną sałatkę w pojemnikach, z prostych, niedrogich składników, ale wyjątkowy, z niespodzianką, pyszny. Jednym z popularnych jest sałatka z fasoli, marchwi i kiełbasy. Jednak przepisy na przygotowanie takiej sałatki nie są nieliczne. Oprócz standardowego zestawu składników dodawane są inne produkty.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 9 g
tłuszcze 58 % 19 g
węglowodany 15 % 5 g
206 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kiełbasę z fasoli sałatkowej? Przygotuj składniki. Ten smalec jest prosty, ponieważ prawie wszystkie składniki do jego przygotowania są gotowe. Jedyne, co musisz zrobić, to ugotować marchewkę i kurczaka. Umyj marchewki, włóż do rondla, zalej zimną wodą i podpal. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa się ugotują.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gotowość marchewki można sprawdzić widelcem lub ostrzem noża, jeśli ostry przedmiot łatwo przebije warzywo, ogień można wyłączyć. Spuść wodę, pozwól marchewkom ostygnąć. Zdejmij skórkę z warzyw, jeśli marchewki gotowano w mundurze i zetrzyj.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Jaja kurze należy najpierw umyć wodą z mydłem, aby uniknąć przedostania się drobnoustrojów chorobotwórczych, które mogą znajdować się na skorupkach surowych jaj. Włóż je do rondla, zalej wodą, podpal, gotuj przez około 10 minut. Dodaj trochę soli do wody podczas gotowania jajek, aby ułatwić obieranie jaj kurzych. A po ugotowaniu natychmiast spuść gorącą wodę i zalej zimną. Pokrój jajka kurze nożem lub zetrzyj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser dowolnego rodzaju do smaku i obecności zetrzyj na średniej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Użyj fasoli w puszkach, więc pozostaje tylko otworzyć słoik, spuścić marynatę, a fasolę opłukać i przenieść do salaterki. Nałóż cienką warstwę majonezu na wierzch. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Posyp pokrojoną w kostkę cebulą. Majonez cienką warstwą.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Warstwa to kiełbasa. Kiełbasę można wykorzystać na wpół wędzoną, gotowaną lub szynkę. Z każdym z tych rodzajów kiełbasy sałatka okaże się pyszna. Pokrój kiełbasę w niezbyt długie paski lub kostki lub zetrzyj na tarce, która Ci się podoba, zależy również od tego, jak udekoruje sałatkę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ponownie posmaruj majonezem. Warstwa-gotowana marchewka, majonez, posiekane jaja kurze i majonez.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Posyp twardym serem. Do smaku warstwy sałatki można posolić, ale majonez daje wystarczającą ilość soli. Udekoruj sałatkę świeżymi ziołami i jagodami żurawiny według uznania. Pozwól sałatce namoczyć się w lodówce i podawaj. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamer" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Kiełbasa "amatorska" - 291   kcal/100g
  • Kiełbasa "Ukraińska" - 404   kcal/100g
  • Kiełbasa"cukrzycowa" - 254   kcal/100g
  • Kiełbasa "doktorska" - 197   kcal/100g
  • Kiełbasa dietetyczna - 170   kcal/100g
  • Kiełbasa"mleczna" - 252   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Fasola w puszkach - 99   kcal/100g

Podobne przepisy