skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić tartaletki z tuńczykiem w puszce? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wybierz ser według własnych upodobań, majonez też. Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości. Spuścić wodę i schłodzić ryż. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Otwórz konserwy rybne i spuść z nich płyn lub olej.
Krok 2:
Jajka na twardo. Następnie spuść wodę, ostudź jajka i obierz skorupkę. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.
Krok 3:
Z ryb w puszkach strząśnij nadmiar płynu (jeśli nadal jest), przełóż go na talerz i rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.
Krok 4:
Marynaty osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
Krok 5:
Zetrzyj ser na średniej tarce. W salaterce połącz tuńczyka w puszce, tarty ser, gotowany ryż, posiekane jajka i marynowane ogórki.
Krok 6:
Dopraw wszystkie potrawy majonezem. Możesz użyć domowego majonezu, jeśli masz takie pragnienie.
Krok 7:
Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.
Krok 8:
Przykryj spód gotowych tartaletek liśćmi sałaty (użyj liści sałaty w razie potrzeby). Ułóż na wierzchu 1-2 łyżki. l. przygotowane nadzienie. Udekoruj tartaletki pietruszką lub koperkiem i podawaj.
jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.
lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe
przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.
wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser "Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502 kcal/100g
- Majonez lekki - 260 kcal/100g
- Majonez Prowansalski - 624 kcal/100g
- Majonez "prowansalski" - 627 kcal/100g
- Majonez stołowy - 627 kcal/100g
- Ogórki kiszone - 16 kcal/100g
- Tartaletki - 514 kcal/100g
- Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96 kcal/100g
- Liście sałaty - 12 kcal/100g