tartaletki z tuńczykiem w puszce

w pośpiechu, bardzo smaczne, bardzo proste, bardzo łatwe! Tartaletki z tuńczykiem w puszce gotują się szybko i smakują bardzo interesująco. Aby nie tracić czasu na pieczenie, biorę gotowe tartaletki i wypełniam je nadzieniem. Na świątecznym stole są zawsze poszukiwane!
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 28 % 11 g
tłuszcze 36 % 14 g
węglowodany 36 % 14 g
228 kcal
IG: 60 / 40 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić tartaletki z tuńczykiem w puszce? Przygotuj składniki zgodnie z listą. Wybierz ser według własnych upodobań, majonez też. Ugotuj ryż w osolonej wodzie do miękkości. Spuścić wodę i schłodzić ryż. Jajka umyć i osuszyć serwetkami. Otwórz konserwy rybne i spuść z nich płyn lub olej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jajka na twardo. Następnie spuść wodę, ostudź jajka i obierz skorupkę. Pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Z ryb w puszkach strząśnij nadmiar płynu (jeśli nadal jest), przełóż go na talerz i rozgnieć widelcem na mniejsze kawałki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Marynaty osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zetrzyj ser na średniej tarce. W salaterce połącz tuńczyka w puszce, tarty ser, gotowany ryż, posiekane jajka i marynowane ogórki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dopraw wszystkie potrawy majonezem. Możesz użyć domowego majonezu, jeśli masz takie pragnienie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przykryj spód gotowych tartaletek liśćmi sałaty (użyj liści sałaty w razie potrzeby). Ułóż na wierzchu 1-2 łyżki. l. przygotowane nadzienie. Udekoruj tartaletki pietruszką lub koperkiem i podawaj.

jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wstrząśnij puszką przed zakupem. Im więcej płynu, tym mniej ryb.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Ser "Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser Chester o zawartości tłuszczu 50 % - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Ogórki kiszone - 16   kcal/100g
  • Tartaletki - 514   kcal/100g
  • Tuńczyk w puszce we własnym soku - 96   kcal/100g
  • Liście sałaty - 12   kcal/100g

Podobne przepisy