skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić mięsną lasagne? Przygotuj niezbędne składniki. Możesz wziąć mięso mielone, mam wieprzowinę i wołowinę. Arkusze, których używam, są gotowe, ale możesz je przygotować samodzielnie. Ser weź najlepszą jakość, bez substytutów tłuszczu mlecznego, taki, który dobrze się topi.
Krok 2:
Rozpocznij gotowanie od sosu mięsnego Bolognese. Jak zrobić sos boloński? Umyj cebulę, obierz i drobno posiekaj.
Krok 3:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce.
Krok 4:
Na patelni z oliwą z oliwek podsmaż cebulę na złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła.
Krok 5:
Dodaj marchewki, wymieszaj. Piecz warzywa na średnim ogniu, aż będą miękkie, około 5 minut.
Krok 6:
Umieść mięso mielone na patelni, wymieszaj. Smaż mięso mielone, mieszając, aż zmieni kolor, około 10 minut.
Krok 7:
Zdejmij skórkę z pomidora, a następnie zetrzyj.
Krok 8:
Dodaj przecier pomidorowy i koncentrat pomidorowy do mielonego mięsa, wlej wodę, sól, wymieszaj. Dusić SOS pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 9:
Dodaj włoskie zioła lub inne przyprawy i przyprawy do smaku, wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
Krok 10:
Przygotuj arkusze lasagne. Gotuj je we wrzącej wodzie przez 2-3 minuty (nie więcej). Zanurzyłem 2 arkusze w wodzie, trzymając górny na łyżce cedzakowej, aby arkusze się nie sklejały.
Krok 11:
Ułóż arkusze lasagne pojedynczo na bawełnianym ręczniku.
Krok 12:
Przygotuj sos beszamelowy. Jak zrobić sos beszamelowy? Rozpuść masło w rondlu.
Krok 13:
Dodaj mąkę, szybko wymieszaj. Doprowadź mąkę na małym ogniu, mieszając, na złoty kolor.
Krok 14:
Wlej małe porcje mleka o temperaturze pokojowej, za każdym razem dobrze pocierając masę, aż znikną grudki mąki.
Krok 15:
Sos lekko posolić, dodać gałkę muszkatołową, wymieszać. Na małym ogniu zagotuj SOS, gotuj przez 2 minuty, aż zgęstnieje i wyjmij z pieca.
Krok 16:
Twardy ser zetrzyj na grubej tarce.
Krok 17:
Pozostaje zebrać lasagne. Posmaruj dno naczynia do pieczenia sosem beszamelowym. Ułóż arkusze lasagne. Mam Kwadratowy kształt 19 na 19 cm, a warstwa miała 2 arkusze.
Krok 18:
Ułóż sos mięsny na arkuszach lasagne.
Krok 19:
Następnie sos beszamelowy i tarty ser. W tej kolejności zbierz całą lasagne. Mam 4 warstwy arkuszy i 3 z nadzieniem.
Krok 20:
Posmaruj górną warstwę arkuszy lasagne sosem beszamelowym i posyp startym parmezanem. Piecz lasagne w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 35 minut na złoty kolor. Podawaj lasagne mięsną na gorąco. Smacznego!
aby przygotować sos boloński, możesz wziąć pomidory w puszkach we własnym soku. W klasycznej Bolonii zamiast wody używa się czerwonego wina.
tradycyjnym składnikiem sosu mięsnego jest czosnek. Przepuszczony przez prasę należy go smażyć na oliwie z oliwek, aby nadać temu ostatniemu czosnkowy smak. Następnie usuń czosnek i smaż warzywa na tym oleju. Nie używałam czosnku ze względu na osobiste preferencje.
z serów odpowiedni jest każdy twardy lub półtwardy ser lub miękkie odmiany (mozzarella, ricotta). Parmezan dobrze nadaje się na wierzch lasagne, okazuje się bardzo smaczną skórką serową. Ale można go również zastąpić dowolnym dobrym twardym serem.
danie bardzo nam się podobało. Szczególnie smaczna jest świeżo przygotowana, gorąca lasagne.
jak łatwo zdjąć skórkę z pomidorów? Umyj je, wykonaj nacięcia na krzyż ostrym nożem. Zanurz we wrzącej wodzie na 1-2 minuty. Wyjmij, lekko ostudź i zdejmij skórkę.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Ser "Holenderski" - 352 kcal/100g
- Ser "szwajcarski" - 335 kcal/100g
- Ser "rosyjski" - 366 kcal/100g
- Ser "Kostroma" - 345 kcal/100g
- Ser"Jarosław" - 361 kcal/100g
- Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "Radziecki" - 400 kcal/100g
- Ser"stepowy" - 362 kcal/100g
- Ser "uglicki" - 347 kcal/100g
- Ser "poshechonsky" - 350 kcal/100g
- Ser "Lambert" - 377 kcal/100g
- Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400 kcal/100g
- Ser Chester 50% tłuszczu - 363 kcal/100g
- Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395 kcal/100g
- Ser Emmental 45% tłuszczu - 420 kcal/100g
- Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356 kcal/100g
- Ser "aiadeus" - 364 kcal/100g
- Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360 kcal/100g
- Ser "lo spalmino" - 61 kcal/100g
- Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401 kcal/100g
- Ser biały - 100 kcal/100g
- Ser żółty tłusty - 260 kcal/100g
- Ser Ałtajski - 355 kcal/100g
- Kowieński ser - 355 kcal/100g
- Ser Łotewski - 316 kcal/100g
- Ser Limburger - 327 kcal/100g
- Ser Litewski - 250 kcal/100g
- Ser Jeziorny - 350 kcal/100g
- Gruyere ser - 396 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Parmezan ser 45% tłuszczu - 389 kcal/100g
- Arkusze lasagne - 337 kcal/100g
- Mieszanka ziół - 259 kcal/100g
- Gałka muszkatołowa - 556 kcal/100g