prosty kawior z cukinii w powolnej kuchence na zimę

ulubiona jasna przekąska na każdym stole! Kawior z cukinii w powolnej kuchence okazuje się nie tylko bardzo smaczny i zdrowy. Taki kawior jest szybki i łatwy do przygotowania: nic nie trzeba mieszać, nigdy się nie przypali ani nie ucieknie!
Natalia CybulskaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 1 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 58 % 7 g
61 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić kawior z cukinii w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każda cukinia nadaje się do kawioru: Biała, żółtopłodna i cukinia. Wskazane jest tylko, aby cukinia była młoda: z cienką skórką i małymi nasionami.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i zetrzyj marchewki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Włóż cebulę i marchewkę do miski multicookera, włącz tryb smażenia, dodaj olej roślinny i gotuj przez 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj czosnek. Przeszedłem ząbki przez prasę, ale możesz je dowolnie pokroić - i tak zmielimy wszystkie składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Cukinię w razie potrzeby obrać i usunąć duże nasiona, pokroić w kostkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj do miski wolnowaru i gotuj wszystko razem przez 1 godzinę, włączając tryb Duszenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Puree warzywa, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj cukier.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnie pieprz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Posolić kawior.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Wlewaj ocet. Gotuj przez kolejne 30 minut w trybie Duszenia.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Włóż kawior do słoików i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana, przedmiot obrabiany jest przechowywany w chłodnym miejscu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Smacznego!

pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.

która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.

jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej . Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu: tworzą w nich nadmiar gazów . A te z kolei pojawiają się, ponieważ są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy