skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić kawior z cukinii w powolnej kuchence? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Każda cukinia nadaje się do kawioru: Biała, żółtopłodna i cukinia. Wskazane jest tylko, aby cukinia była młoda: z cienką skórką i małymi nasionami.
Krok 2:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Krok 3:
Obierz i zetrzyj marchewki.
Krok 4:
Włóż cebulę i marchewkę do miski multicookera, włącz tryb smażenia, dodaj olej roślinny i gotuj przez 15 minut.
Krok 5:
Dodaj czosnek. Przeszedłem ząbki przez prasę, ale możesz je dowolnie pokroić - i tak zmielimy wszystkie składniki.
Krok 6:
Smaż wszystko razem przez kolejne 5 minut.
Krok 7:
Cukinię w razie potrzeby obrać i usunąć duże nasiona, pokroić w kostkę.
Krok 8:
Dodaj do miski wolnowaru i gotuj wszystko razem przez 1 godzinę, włączając tryb Duszenia.
Krok 9:
Puree warzywa, aż będą gładkie. W razie potrzeby możesz przepuścić je przez maszynę do mięsa.
Krok 10:
Dodaj cukier.
Krok 11:
Następnie pieprz.
Krok 12:
Posolić kawior.
Krok 13:
Wlewaj ocet. Gotuj przez kolejne 30 minut w trybie Duszenia.
Krok 14:
Sterylizuj słoiki w dowolny dogodny sposób. Słoiki z niewielką ilością wody wkładam do kuchenki mikrofalowej na 5-7 minut. Ale możesz je wysterylizować w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 30 minut lub trzymać nad parą. Wystarczy gotować pokrywki przez 5 minut
Krok 15:
Włóż kawior do słoików i szczelnie zamknij pokrywkami lub zwiń. Sterylizacja nie jest wymagana, przedmiot obrabiany jest przechowywany w chłodnym miejscu.
Krok 16:
Smacznego!
pamiętaj, że przyprawy takie jak sól, cukier, a także ocet i jego substytuty są używane w przepisach na preparaty na zimę nie tylko ze względu na smak, ale przede wszystkim jako konserwanty. Dlatego w żadnym wypadku nie należy zmniejszać stężenia soli i cukru, a także zastępować octu (esencji) słabszym stężeniem niż wskazano w przepisie, w przeciwnym razie ocet (sól/cukier) nie pokaże swoich właściwości konserwujących, a przedmiot zostanie zepsuty.
która cukinia będzie najlepsza? Wybierz młode owoce o delikatnej skórce. Umyj je i obierz. Nie trzeba ciąć bardzo cienkiej skóry. Jeśli używasz bardziej dojrzałej cukinii, odetnij grubą skórkę i wytnij środek z nasionami.
jeśli dopiero zaczynasz konserwować, masz niewielkie doświadczenie w domowych przygotowaniach, lepiej być bezpiecznym i
sterylizuj słoiki z warzywami, nawet jeśli przepis mówi inaczej
. Gwarantuje to, że puszki nie puchną podczas procesu przechowywania, jeśli zrobiłeś coś złego, nie zgłosiłeś/nie przeniosłeś czegoś lub nie naruszyłeś technologii.
pamiętaj, że banki puchną częściej z jednego powodu:
tworzą w nich nadmiar gazów
. A te z kolei pojawiają się, ponieważ
są uwalniane przez mikroorganizmy uwięzione w obrabianym przedmiocie
.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g