Sałatka męska kaprys z wołowiną

proste, szybkie, ze zwykłych produktów, bardzo smaczne! Sałatka męska kaprys z wołowiną-przepis na obfitą sałatkę mięsną, która będzie musiała być na stole zarówno w dzień powszedni, jak i na wakacje. Jest przygotowywany z małego zestawu produktów, poradzi sobie nawet początkująca gospodyni domowa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 41 % 13 g
tłuszcze 47 % 15 g
węglowodany 13 % 4 g
188 kcal
IG: 75 / 0 / 25

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę męski kaprys z wołowiną? Przygotuj jedzenie. Wcześniej ugotuj wołowinę i jajka. Jak gotować wołowinę? Dokładnie opłucz mięso i włóż do zimnej wody, dodaj sól. Doprowadzić do wrzenia, usunąć pianę. Gotuj mięso na małym ogniu, od 40 minut do 1,5 godziny, w zależności od jakości i wielkości kawałka. Schłodzić wołowinę i pokroić w drobną kostkę lub podzielić na włókna.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Jak gotować jajka na twardo? Aby jajka nie pękały podczas gotowania, włóż je do zimnej wody i gotuj na małym ogniu. Gotuj jajka przez 9 minut po ugotowaniu, a następnie zalej zimną wodą i ostudź. Powłoka lepiej oczyści się z nagłej różnicy temperatur.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Cebula lepiej jest używać odmian sałatkowych, ale zwykła jest odpowiednia, wystarczy ją marynować, aby nadmiar goryczy zniknął. Jak marynować cebulę? Obierz i pokrój na połówki pierścieni, a następnie polej mieszanką octu winnego i cukru. Pozostaw cebulę do marynowania na 10 minut, następnie spuść płyn i włóż cebulę do durszlaka.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Twardy ser lepiej jest przyjmować o neutralnym smaku, aby Dodatki smakowe nie przyćmiły smaku innych potraw w sałatce. Wybierz naturalny ser, bez substytutów tłuszczów roślinnych. Zetrzyj go na grubej tarce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obrane jaja kurze również zetrzyj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Złóż sałatkę-lepiej ułożyć ją warstwami, dzięki czemu okaże się piękniejsza i bardziej świąteczna. Połóż marynowaną cebulę pierwszą warstwą, posmaruj cienką warstwą majonezu.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ułóż gotowaną wołowinę na wierzchu, ponownie posmaruj majonezem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Następnie ułóż warstwę startych jaj kurzych, a także posmaruj majonezem.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Połóż ser ostatnią warstwą, posyp sałatką z boków i góry. Włóż sałatkę do lodówki na kilka godzin, aby warstwy były dobrze nasycone majonezem. Przed podaniem sałatkę można udekorować świeżymi ziołami. Podawaj sałatkę do stołu. Smacznego!

lepiej zrobić własny majonez. Będzie smaczniejszy i zdrowszy. Zobacz tutaj ciekawe przepisy na domowy majonez.
jako dressing można również użyć nie tylko majonezu, ale także śmietany lub jogurtu naturalnego. Można je przyjmować osobno lub mieszać z majonezem w dowolnej proporcji do smaku - zmniejszy to zawartość kalorii w naczyniu.

wołowinę można zastąpić dowolnym innym rodzajem mięsa, które lubisz najbardziej. Należy jednak pamiętać, że czas gotowania, a także smak i kaloryczność potrawy ulegną zmianie. Wieprzowina i jagnięcina są zwykle grubsze niż wołowina, podczas gdy filet z kurczaka lub indyk są chudsze. W tym przypadku czas gotowania zależy nie tylko od rodzaju mięsa, ale także od tego, jaka część tuszy jest używana i jak stare lub Młode jest mięso.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser"Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser gouda o zawartości tłuszczu 45 % - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Majonez sałatkowy 50% tłuszczu - 502   kcal/100g
  • Majonez lekki - 260   kcal/100g
  • Majonez Prowansalski - 624   kcal/100g
  • Majonez "prowansalski" - 627   kcal/100g
  • Majonez stołowy - 627   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ocet winny biały - 14   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy