zupa z języka wołowego

ta świąteczna zupa idealnie pasuje do twojego menu! Zupa wołowa z kalafiorem i fasolą jest bardzo bogata, aromatyczna i dość sycąca. Gotowanie jest nie tyle skomplikowane, co czasochłonne, ale wynik jest tego wart!
luckyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 4 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 33 % 4 g
70 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h 30 min

1. Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Rano gotujemy spuchniętą fasolę do miękkości przez godzinę, na koniec nie spuszczamy wywaru.

2. Mój język, włóż do rondla o odpowiedniej wielkości, zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny. Podczas gotowania nie zapomnij usunąć piany.

3. Obierz marchewkę, cebulę, czosnek i seler. Marchewki kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, czosnek przepuszczamy przez prasę. Smaż warzywa na oleju roślinnym przez 5 minut, następnie dodaj drobno posiekany seler i koncentrat pomidorowy, smaż przez kolejne 2 minuty.

4. Bulion przefiltruj przez sito i wróć do ognia. Wkładamy język do pojemnika z zimną wodą, a następnie usuwamy z niego skórę.

5. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do wrzącego bulionu, gotuj przez 5 minut.

6. Włóż smażone warzywa, a także fasolę wraz z bulionem do zupy, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, sól, gotuj przez kolejne 5 minut.

7. Mój kalafior, podziel na kwiatostany, włóż do zupy i gotuj przez 4-5 minut.

8. Koperek i pietruszkę myjemy, kroimy niezbyt drobno. Tniemy język cienkimi płytkami.

wlej zupę na porcje, do każdej rozłóż kawałki języka i posyp ziołami.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal / 100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kalafior - 28   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pasta pomidorowa - 28   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal / 100g
  • Język cielęcy - 160   kcal/100g
  • Język wołowy - 146   kcal/100g
  • Język wieprzowy - 300   kcal/100g
  • Kiełbasa językowa - 215   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Fasola biała - 102   kcal/100g
  • Korzeń selera - 32   kcal/100g

Podobne przepisy