skład / składniki
metoda gotowania
1. Fasolę zalać zimną wodą i pozostawić na noc. Rano gotujemy spuchniętą fasolę do miękkości przez godzinę, na koniec nie spuszczamy wywaru.
2. Mój język, włóż do rondla o odpowiedniej wielkości, zalej wodą i gotuj przez 2,5 godziny. Podczas gotowania nie zapomnij usunąć piany.
3. Obierz marchewkę, cebulę, czosnek i seler. Marchewki kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, czosnek przepuszczamy przez prasę. Smaż warzywa na oleju roślinnym przez 5 minut, następnie dodaj drobno posiekany seler i koncentrat pomidorowy, smaż przez kolejne 2 minuty.
4. Bulion przefiltruj przez sito i wróć do ognia. Wkładamy język do pojemnika z zimną wodą, a następnie usuwamy z niego skórę.
5. Obierz, umyj ziemniaki, pokrój w kostkę i włóż do wrzącego bulionu, gotuj przez 5 minut.
6. Włóż smażone warzywa, a także fasolę wraz z bulionem do zupy, dodaj liść laurowy i ziarna pieprzu, sól, gotuj przez kolejne 5 minut.
7. Mój kalafior, podziel na kwiatostany, włóż do zupy i gotuj przez 4-5 minut.
8. Koperek i pietruszkę myjemy, kroimy niezbyt drobno. Tniemy język cienkimi płytkami.
wlej zupę na porcje, do każdej rozłóż kawałki języka i posyp ziołami.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal / 100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Kalafior - 28 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pasta pomidorowa - 28 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal / 100g
- Język cielęcy - 160 kcal/100g
- Język wołowy - 146 kcal/100g
- Język wieprzowy - 300 kcal/100g
- Kiełbasa językowa - 215 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Fasola biała - 102 kcal/100g
- Korzeń selera - 32 kcal/100g