pasta z papryki na zimę

wspaniały sos ze słodkiej papryki na zimę. Pasta ze słodkiej papryki to doskonały preparat na zimę. Można go używać do przygotowywania różnych sosów, dodawać do kapuśniaku, barszczu, aby uzyskać aromat słodkiej papryki. Można podawać po prostu jako sos lub makaron do robienia kanapek.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
61 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Aby przygotować przepis " pasta z papryki na zimę & quot; musisz wziąć słodką paprykę, lepiej jasnoczerwoną lub pomarańczową - dzięki temu sos będzie piękniejszy. Potrzebujemy również cebuli, soli, cukru i octu. Aby ugasić, dodaj pół szklanki wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj wszystkie warzywa przed gotowaniem, obierz i obierz te, które tego wymagają. Usuń strąki nasion z papryki, przecinając je na pół. Obierz i pokrój cebulę losowo-krojenie wszystkich warzyw nie ma znaczenia. wszystko ostatecznie przebije się przez blender.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój podobnie losowo paprykę. Możesz go wstępnie upiec i obrać - wtedy nasz sos makaronowy okaże się bardzo delikatny. Ale to zajmuje dużo czasu, więc teraz w zasadzie ten przepis wykorzystuje blender zanurzeniowy - trzeba powiedzieć, że wymiana wcale nie jest zła. Małe cząsteczki skóry w ogóle nie są odczuwalne.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ułóż przygotowane warzywa w rondlu lub kotle - najlepiej z powłoką nieprzywierającą lub z grubym dnem, to takie naczynia najlepiej nadają się do przygotowywania zimowych półfabrykatów. Umieść na kuchence, dodaj trochę wody i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż papryka i cebula będą miękkie - wystarczy około pół godziny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Teraz uderz masę warzywną za pomocą blendera zanurzeniowego lub możesz użyć blendera-szklanki, dowolnego innego rozdrabniacza. Dostosuj rozdrobnienie do swojego gustu, ktoś lubi, aby pozostały małe kawałki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W razie potrzeby dodaj sól, cukier, trochę octu lub kwasu cytrynowego do powstałej pasty ze słodkiej papryki i ponownie zagotuj. Gotuj na wolnym ogniu, aż sos uzyska pożądaną gęstość.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej gotową pastę ze słodkiej papryki do przygotowanych wcześniej sterylnych słoików i przykryj gotowanymi pokrywkami. Wyślij półfabrykat na zimę słodkiej papryki pod ciepłym ręcznikiem / kocem, aż całkowicie ostygnie. Możesz przechowywać w warunkach pokojowych.

i możesz umieścić go w foremkach do zamrażania i zamrażać. Następnie przenieś do plastikowej torby lub formy i przechowuj w zamrażarce, wyjmując w razie potrzeby.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Esencja octu - 11   kcal/100g

Podobne przepisy