pastylka z czarnej porzeczki w domu

Naturalne pyszne dla dzieci i dorosłych! Pastylki z czarnej porzeczki lub inne w mojej rodzinie są spożywane z większą przyjemnością niż świeże jagody lub na przykład dżem. Możesz go wysuszyć dłużej, aby był bardziej suchy. A dla dzieci jest bardziej miękki.
UnicornSteakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 40 g
153 kcal
IG: 18 / 0 / 82

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 4 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić pastylkę porzeczkową? Przygotuj świeże lub rozmrożone porzeczki. Świeże należy najpierw posortować i spłukać pod bieżącą wodą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przenieś porzeczki do grubościennego rondla i dodaj bardzo mało wody, aby porzeczki nie przypaliły się na samym początku.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Na małym ogniu gotuj porzeczki przez około pięć minut, aż jagody zaczną pękać. Następnie zdejmij patelnię z ognia.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel jagody na puree. Upewnij się, że część robocza blendera (z nożami) jest całkowicie zanurzona w puree, aby nie poparzyć się rozpryskami. Następnie, w razie potrzeby, możesz przetrzeć puree przez sito z małymi otworami, jeśli nie chcesz, aby kości były wyczuwalne w pastylce.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj granulowany cukier i wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gotuj mieszaninę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła, przez około pół godziny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Czasy gotowania mogą się różnić, ale w końcu przecier powinien stać się grubszy i bardziej lepki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej gorący puree na środek. Wygładź puree w warstwie o wysokości nie większej niż 3 mm. : to ważne! I suszyć w piekarniku w temperaturze 60-80 ° C przez około 3-4 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Ci, którzy mają skalę temperatury zaczynającą się od 130-150 ⁰C, muszą włączyć minimalną temperaturę i pozostawić uchylone drzwi! W takim przypadku potrzebujesz specjalnego termometru do piekarnika.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Gotowa pastylka stanie się matowa. Pokrój warstwę na porcje pasków i zwiń w tuby. Lub pokrój w pastylki do ssania. Więc jeszcze wygodniej jest jeść pastylkę.

pastylka z czarnej porzeczki ma słodko-kwaśny smak, z bogatym, skoncentrowanym smakiem tych jagód. Jeśli lubisz słodsze desery, warto poeksperymentować z ilością cukru.

bardziej podobała mi się pastylka w prostokątnych pastylkach niż w rolkach, że tak powiem, wziąłem i zjadłem. I wygląda bardziej apetycznie, oczywiście, w rolkach. Ale to tylko kwestia gustu.

smacznego!

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Porzeczka czarna - 38   kcal/100g
  • Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44   kcal/100g

Podobne przepisy