skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić pastylkę porzeczkową? Przygotuj świeże lub rozmrożone porzeczki. Świeże należy najpierw posortować i spłukać pod bieżącą wodą.
Krok 2:
Przenieś porzeczki do grubościennego rondla i dodaj bardzo mało wody, aby porzeczki nie przypaliły się na samym początku.
Krok 3:
Na małym ogniu gotuj porzeczki przez około pięć minut, aż jagody zaczną pękać. Następnie zdejmij patelnię z ognia.
Krok 4:
Za pomocą blendera zanurzeniowego zmiel jagody na puree. Upewnij się, że część robocza blendera (z nożami) jest całkowicie zanurzona w puree, aby nie poparzyć się rozpryskami. Następnie, w razie potrzeby, możesz przetrzeć puree przez sito z małymi otworami, jeśli nie chcesz, aby kości były wyczuwalne w pastylce.
Krok 5:
Dodaj granulowany cukier i wymieszaj.
Krok 6:
Gotuj mieszaninę na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliła, przez około pół godziny.
Krok 7:
Czasy gotowania mogą się różnić, ale w końcu przecier powinien stać się grubszy i bardziej lepki.
Krok 8:
Wyłóż blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wlej gorący puree na środek. Wygładź puree w warstwie o wysokości nie większej niż 3 mm. : to ważne! I suszyć w piekarniku w temperaturze 60-80 ° C przez około 3-4 godziny.
Krok 9:
Ci, którzy mają skalę temperatury zaczynającą się od 130-150 ⁰C, muszą włączyć minimalną temperaturę i pozostawić uchylone drzwi! W takim przypadku potrzebujesz specjalnego termometru do piekarnika.
Krok 10:
Gotowa pastylka stanie się matowa. Pokrój warstwę na porcje pasków i zwiń w tuby. Lub pokrój w pastylki do ssania. Więc jeszcze wygodniej jest jeść pastylkę.
pastylka z czarnej porzeczki ma słodko-kwaśny smak, z bogatym, skoncentrowanym smakiem tych jagód. Jeśli lubisz słodsze desery, warto poeksperymentować z ilością cukru.
bardziej podobała mi się pastylka w prostokątnych pastylkach niż w rolkach, że tak powiem, wziąłem i zjadłem. I wygląda bardziej apetycznie, oczywiście, w rolkach. Ale to tylko kwestia gustu.
smacznego!
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
do gotowania lepiej jest użyć neutralnej pod względem smaku wody filtrowanej lub butelkowanej. Jeśli używasz wody z kranu, pamiętaj, że może ona nadać potrawie nieprzyjemny charakterystyczny smak.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g