skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak zrobić sałatkę Tatarską? Weź buraki, marchew, ziemniaki, świeży ogórek, kiełbasę, majonez, śmietanę, olej do smażenia.
Krok 2:
Obierz buraki, pokrój w cienkie paski.
Krok 3:
Rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż buraki, a następnie gotuj pod przykryciem, aż będą ugotowane.
Krok 4:
Obierz marchewki i posiekaj cienkie paski za pomocą koreańskiej marchewki.
Krok 5:
Marynuj marchewki, dodając ocet jabłkowy, chmiel suneli i ostrą paprykę. Możesz wziąć gotową koreańską sałatkę z marchwi kupioną w sklepie. Pokrój również ogórek w cienkie paski.
Krok 6:
Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w bardzo cienkie paski, które również opłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Odłóż na sito, osusz serwetką i smaż na tej samej patelni, aż będzie chrupiąca.
Krok 7:
Na płaskim talerzu lub talerzu ułóż wszystkie przygotowane składniki w slajdy.
Krok 8:
Na środku sałatki umieść zjeżdżalnię z mieszanki majonezu ze śmietaną. Już na stole przed użyciem wszystkie składniki sałatki miesza się za pomocą dwóch dużych widelców.
Krok 9:
Proponowany przepis na sałatkę tatarską zyskał ostatnio dużą popularność. Wynika to przede wszystkim z faktu, że ma bardzo spektakularną prezentację. Jasne, soczyste potrawy ułożone są w wielokolorowe apetyczne zjeżdżalnie na dużym talerzu. Wygląda bardzo atrakcyjnie, poza tym sałatkę miesza się już na stole z dressingiem, co dodatkowo podkreśla jej świeżość.
wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Gotowana marchewka - 25 kcal/100g
- Chmiel-suneli - 417 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466 kcal/100g
- Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406 kcal/100g
- Pieprz mielony czerwony - 318 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g