Sałatka Tatarska

spektakularna, przepyszna sałatka z kolorowych warzyw i kiełbasy. sałatka tatarska według proponowanego przepisu ma wystarczającą zawartość kalorii - w końcu zawiera kiełbasę, smażone ziemniaki i buraki, a do dressingu używa się tłustej śmietany i majonezu. Ale wszystko jest wygładzone przez równowagę kompozycji: ma dużo błonnika i zwykle wystarczającą ilość zieleni. Ponadto składniki sałatki można modyfikować według własnego gustu: dodaj świeży seler, zieloną cebulę, kiszoną lub świeżą kapustę, dowolną sałatkę, zamiast kiełbasy weź chudą gotowaną wołowinę.
nanikiAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 4 g
tłuszcze 38 % 9 g
węglowodany 46 % 11 g
140 kcal
IG: 70 / 0 / 30

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić sałatkę Tatarską? Weź buraki, marchew, ziemniaki, świeży ogórek, kiełbasę, majonez, śmietanę, olej do smażenia.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz buraki, pokrój w cienkie paski.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Rozgrzej olej słonecznikowy i usmaż buraki, a następnie gotuj pod przykryciem, aż będą ugotowane.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Obierz marchewki i posiekaj cienkie paski za pomocą koreańskiej marchewki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Marynuj marchewki, dodając ocet jabłkowy, chmiel suneli i ostrą paprykę. Możesz wziąć gotową koreańską sałatkę z marchwi kupioną w sklepie. Pokrój również ogórek w cienkie paski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w bardzo cienkie paski, które również opłukać kilka razy pod bieżącą wodą. Odłóż na sito, osusz serwetką i smaż na tej samej patelni, aż będzie chrupiąca.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Na płaskim talerzu lub talerzu ułóż wszystkie przygotowane składniki w slajdy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Na środku sałatki umieść zjeżdżalnię z mieszanki majonezu ze śmietaną. Już na stole przed użyciem wszystkie składniki sałatki miesza się za pomocą dwóch dużych widelców.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Proponowany przepis na sałatkę tatarską zyskał ostatnio dużą popularność. Wynika to przede wszystkim z faktu, że ma bardzo spektakularną prezentację. Jasne, soczyste potrawy ułożone są w wielokolorowe apetyczne zjeżdżalnie na dużym talerzu. Wygląda bardzo atrakcyjnie, poza tym sałatkę miesza się już na stole z dressingiem, co dodatkowo podkreśla jej świeżość.

wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze. Jak określić temperaturę smażenia i wybrać najlepszy olej do smażenia, a który lepiej nie używać w ogóle, przeczytaj tutaj .

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Gotowana marchewka - 25   kcal/100g
  • Chmiel-suneli - 417   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona"Krakowska" - 466   kcal/100g
  • Kiełbasa pół wędzona "moskiewska" - 406   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy